ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1994η
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021

ΓΔ: 898,63 -6,68 (-0,74 %)

Τζίρος: 98,36 εκατ. €   RT

Α. Φάουτσι: Απαραίτητες δύο δόσεις των Pfizer και Moderna για προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις

Α. Φάουτσι: Απαραίτητες δύο δόσεις των Pfizer και Moderna για προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna Covid-19, παρά την πρόσφατη μελέτη που έδειξε υψηλή προστασία ακόμα και μετά από μία μόνο δόση.

Μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα βρήκε ότι μία μόνο δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna είναι κατά 80% αποτελεσματική στην πρόληψη του κορονοϊού.

Ενώ το ποσοστό 80% χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως «υπέροχα νέα», ο Φάουτσι είπε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για τη διάρκεια της προστασίας μετά από μία δόση, ειδικά με την εμφάνιση εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού.

«Αν αρκεστούμε σε μία δόση, το ερώτημα είναι πόσο διαρκεί;» τόνισε ο Φάουτσι ο οποίος πρόσθεσε ότι η παρουσία των μεταλλάξεων καθιστά απολύτως απαραίτητο να χορηγούνται και οι δύο δόσεις του εμβολίου. "Θεωρώ ότι κάποιος είναι σε κίνδυνο αν δεν έχει κάνει και τις δύο δόσεις", είπε.

Τα σχόλια του Φάουτσι έρχονται καθώς ορισμένοι εμπειρογνώμονες υγείας και αξιωματούχοι δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε μόνο μία δόση των εμβολίων πριν προχωρήσουν σε δεύτερη δόση, επιταχύνοντας τον ρυθμό των εμβολιασμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Δρ. Πολ Οφιτ μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του FDA για τα εμβόλια και τα που εξέτασε τόσο το εμβόλιο Pfizer όσο και το Moderna για την άδεια έκτακτης ανάγκης, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της χορήγησης της δεύτερης δόσης.

«Το σχήμα δύο δόσεων παράγει 10 φορές την ποσότητα των αντισωμάτων εξουδετέρωσης, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του ιού, από την πρώτη έως τη δεύτερη δόση», δήλωσε ο καθηγητής στο CNBC.