Αθ. Δημόπουλος στο Liberal: Εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού θα ανασχέσει το τέταρτο κύμα

Αθ. Δημόπουλος στο Liberal: Εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού θα ανασχέσει το τέταρτο κύμα

Ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αυξημένη διασπορά του ιού από τα νησιά προς το κέντρο σημειώνει στο Liberal ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Αθανάσιος Δημόπουλος. 

«Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων παρατηρούμε και αύξηση των εισαγωγών, αν παρατηρήσουμε τα γραφήματα βγάζουμε το συμπέρασμα πως υπάρχει σαφής έξαρση των κρουσμάτων» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει πως «το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα διασπείρεται γρήγορα, είναι πολύ πιο μεταδοτικό  και κυριαρχεί σε όλα τα κράτη. Ο συγχρωτισμός που υπάρχει σε νησιά και εξωτερικούς χώρους δημιουργεί πρόβλημα».

 Σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, μετά την  τουριστική σεζόν,  ο κ. Δημόπουλος παρατηρεί πως «ένα νέο κύμα πανδημίας θα εξαρτηθεί κυρίως από το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Τώρα έχει εμβολιαστεί το 55%-60% του γενικού πληθυσμού. Αν τον Σεπτέμβριο φτάσουμε στο 80% τότε θα έχουμε κτίσει την πολυπόθητη ανοσία, η οποία θα αποτρέψουν τις βαριές παθήσεις και νοσηλείες».

Προς την κατεύθυνση ανάσχεσης του τέταρτου κύματος της πανδημικής κρίσης και της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων για επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων που θα έχουν βαρύ πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία, κινείται και η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.

Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, έχει διευκρινίσει ότι στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομιών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ και παράλληλα παρατείνονται για επιπλέον τρεις μήνες οι τρίμηνες συβάσεις του έκτακτου προσωπικού που θα προσληφθεί στη θέση εκείνων που δεν θα εμβολιαστούν.

Άλλωστε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων αποτελεί μονόδορομο για την κυβέρνηση, ενώ είναι μια πάγια πρακτική που ακολουθείται στη Δύση, προκειμένου να περιοριστεί το ανορθολογικό κίνημα των αντιεμβολιαστών.