A. Davutoglu: Το ζήτημα των προσφύγων δεν είναι για παζαρέματα

A. Davutoglu: Το ζήτημα των προσφύγων δεν είναι για παζαρέματα

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Ahmet Davutoglu, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, τον πρόεδρο της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Mark Rutte.

«Είμαστε πάλι εδώ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Ahmet Davutoglu τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να υπογραμμίσω ξανά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε.

Ο A. Davutoglu κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι «καλά νέα για την ήπειρό μας».

«Ελπίζω ότι θα είναι δυνατό να βρεθεί κοινό έδαφος με την ΕΕ. Είμαι αισιόδοξος γι''αυτό», πρόσθεσε. «Βεβαίως η ΕΕ και η Τουρκία έχουν τον ίδιο σκοπό, τον ίδιο στόχο να βοηθήσουν ιδιαιτέρως τους Σύρους πρόσφυγες (...) είμαι βέβαιος και αισιοδοξώ ότι θα επιτύχουμε τον σκοπό μας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των "28", για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.