A. Davutoglu: Πρέπει να αρθεί η ασυλία κάθε βουλευτή για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα

A. Davutoglu: Πρέπει να αρθεί η ασυλία κάθε βουλευτή για τον οποίο εκκρεμεί αίτημα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoglu πρότεινε σήμερα στο κοινοβούλιο να άρει την ασυλία όλων των βουλευτών στους οποίους αφορούν οι 506 αιτήσεις άρσης ασυλίας που εκκρεμούν και να εξετάσει συλλογικά τις υποθέσεις αυτές.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εξετάσει τις υποθέσεις σε μια συνεδρίαση ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στη νομοθεσία που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καταργηθεί η υποχρέωση για θεωρήσεις εισόδου στις σχέσεις με την ΕΕ, δήλωσε ο Νταβούτογλου σε ομάδα επιχειρηματιών. Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν ζωντανά.

Οι βουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν για την άρση της ασυλίας μελών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας που έχει κουρδικές ρίζες, αναφορικά με σχόλια που έκαναν για τις επιχειρήσεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Ο A. Davutoglu δήλωσε επίσης ότι μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην Άγκυρα, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη τη χώρα, μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα και είχε αποτέλεσμα το θάνατο 37 ανθρώπων.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει την πρόταση

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), υποστηρίζει την άρση της ασυλίας βουλευτών ώστε να επιτραπεί η άσκηση δίωξης σε βάρος τους, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε σήμερα στο κοινοβούλιο να άρει την ασυλία όλων των βουλευτών στους οποίους αφορούν οι 506 αιτήσεις άρσης ασυλίας που εκκρεμούν και να εξετάσει συλλογικά τις υποθέσεις αυτές.

Ο αντιπρόεδρος του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν δήλωσε λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την άρση της ασυλίας με εξαίρεση τις υποθέσεις που αφορούν τα σχόλια που κάνουν οι βουλευτές από το βήμα του κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν για την άρση της ασυλίας μελών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας που έχει κουρδικές ρίζες, αναφορικά με σχόλια που έκαναν για τις επιχειρήσεις ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ