Α. Χαμενεΐ: Κλόουν ο Ντ. Τραμπ

Α. Χαμενεΐ: Κλόουν ο Ντ. Τραμπ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ o οποίος ήταν επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής σήμερα στην Τεχεράνη για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «κλόουν ο οποίος παριστάνει ότι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα του λαού του Ιράν».

«Το γεγονός ότι το Ιράν έριξε ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ, δείχνει την δύναμη του» ανάφερε μεταξύ άλλων ο Χαμενεΐ.

Η κίνηση του ανώτατου ηγέτη ήρθε την ώρα που μεγαλώνει η οργή για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από τον στρατό του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η ηγεσία του Ιράν δέχεται πιέσεις και για την πτωτική πορεία της οικονομίας.

Η τελευταία φορά που ήταν ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ επικεφαλής της προσευχής της Παρασκευής ήταν το 2012, στην 33η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Αναλυτές τονίζουν ότι όπως και τότε έτσι και σήμερα ο ανώτατος ηγέτης ήθελε μέσω αυτού του τρόπου να υπερασπιστεί την «επανάσταση και να στείλει ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα. Και σε μία εντελώς ασυνήθιστη κίνηση για την ιρανική ηγεσία, ζήτησε από τον στρατό να δώσει πλήρεις εξηγήσεις για το πώς κατέρριψε το αεροσκάφος.

Το Boeing 737-800 των Ουκρανικών Αερογραμμών εκτελούσε πτήση προς το Κίεβο ενώ μετέφερε και πολλούς επιβάτες με τελικό προορισμό τον Καναδά. Καταρρίφθηκε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη παρασύροντας στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντες.

Επί τρεις ημέρες οι ιρανικές αρχές αρνούνταν κάθε ευθύνη αλλά έπειτα από διεθνείς πιέσεις, όπως αναφέρει το BBC, οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχθηκαν πως κατέρριψαν κατά λάθος το αεροπλάνο. Λίγες ώρες πριν, οι ιρανικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρο τους δύο αεροπορικές βάσεις στο Ιράκ, στο οποίο σταθμεύουν και αμερικανικές δυνάμεις.

Το πλήγμα ήταν η ιρανική απάντηση στο χτύπημα στη Βαγδάτη με αμερικανικό drone, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον φόνο του επιφανούς Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.