Α. Βατόπουλος: Παράδειγμα υπερμετάδοσης του ιού η Μύκονος

Α. Βατόπουλος: Παράδειγμα υπερμετάδοσης του ιού η Μύκονος

«Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστούμε τουρίστες για να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα τα καταφέρουμε και μόνοι μας», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστική πως την εικόνα από το beach bar στη Μύκονο θα τη χρησιμοποιεί στα μαθήματά του για να διδάξει «τι σημαίνει ευκαιρία υπερμετάδοσης».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξέφρασε την ανησυχία του από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, αλλά και τις εικόνες συνωστισμού στη Μύκονο.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως 300 άνθρωποι σε ένα πολύ μικρό χώρο, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, «άρα παίρνει και βαθιές ανάσες είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης» και πως ένα άτομο μπορεί να τους κολλήσει όλους

Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τρεις άξονες: Αγωγή υγείας, δηλαδή να λένε και να ξαναλένε οι ειδικοί τα ίδια πράγματα και τις ίδιες συστάσεις. Επίσης να υπάρξει βοήθεια για να μην δημιουργούνται ευκαιρίες συνωστισμού όπως για παράδειγμα να πυκνώνουν δρομολόγια σε μέσα μεταφοράς. «Το τρίτο είναι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ανέφερε ο καθηγητής.

Προειδοποίησε ακόμη πως αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται είναι πάρα πολύ πιθανό ένα πισωγύρισμα, και πως αν θα είναι τοπικά ή γενικότερα εξαρτάται από το πώς θα πάνε τα πράγματα.