O Μαδούρο μεταφέρει τα γραφεία της PDVSA στη Μόσχα από τη Λισαβόνα

O Μαδούρο μεταφέρει τα γραφεία της PDVSA στη Μόσχα από τη Λισαβόνα

Την απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να κλείσει τα γραφεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας PDVSA στη Λισαβόνα και να τα μεταφέρει στη Μόσχα γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκεζ η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

«Θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διέταξε η PDVSA στη Λισαβόνα να κλείσει αυτό το γραφείο και να μεταφέρει την έδρα της στη Μόσχα, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, στη συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό γίνεται σύμφωνα με τα σχέδιά μας για την επέκταση της τεχνικής συνεργασίας στην περιοχή παραγωγής πετρελαίου με την Rosneft και με τη Gazprom, η οποία είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να αλλάξουμε τη μορφή των σχέσεών μας», δήλωσε η Ροντρίγκεζ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Citgo εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PDVSA ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διακόψει τις σχέσεις με τη μητρική της. 

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποστέλει στον Νικολάς Μαδούρο μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι η συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας είναι σημαντική σε μια κρίσιμη περίοδο για το Καράκας, την ώρα που οι περισσότερες δυτικές χώρες αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαιδό ως πρόεδρο της χώρας. 

Με φόντο τα παραπάνω, βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα άσκησαν χθες η Ρωσία και η Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια έκανε λόγο για ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που προβλέπει την «καθαίρεση ενός προέδρου» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιμένουν στην κλιμάκωση με στόχο την αλλαγή καθεστώτος.

AP Photo