Guardian: Η Μόρια στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ερευνών για κατάχρηση κονδυλίων

Guardian: Η Μόρια στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών ερευνών για κατάχρηση κονδυλίων

Στις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα, μετά την είδηση ότι είναι υπό έρευνα η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το «στρατόπεδο κράτησης» στη Μόρια, αναφέρεται ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του διευθυντή του Φιλελεύθερου, Παναγιώτη Λάμψια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «η ένταση κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μήνυση εναντίον δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος, η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την κατάχρηση των κονδυλίων της ΕΕ».

«Ο Κάμμενος που ηγείται του μικρού κυβερνητικού εταίρου, του δεξιού λαϊκίστικου ΑΝΕΛ,» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, «κατηγόρησε την εφημερίδα ότι τον δυσφήμισε λόγω της σύνδεσής του με επιχειρηματίες οι οποίοι επωφελήθηκαν από κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο στρατόπεδο».

Στη σημείο αυτό, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, ενημερώνοντας ότι η εφημερίδα «υποστήριξε πως επιχειρήσεις με "πολύ στενούς" δεσμούς με τον Καμένο έκαναν διογκωμένες χρεώσεις για διάφορες υπηρεσίες, από τροφοδοσίας έως υδραυλικές εγκαταστάσεις. Όπως και ότι τα έργα απονεμήθηκαν συχνά με διαδικασίες fast-track χωρίς τον δέοντα έλεγχο ή την υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς».

Σημειώνει μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή Aρχή καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) ερευνά «ενδεχόμενες παρατυπίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια σίτισης προσφύγων, καθώς και ότι η Ελλάδα  έχει λάβει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το 2015.

Στην εφημερίδα μίλησε «τρεις ημέρες μετά τη κράτηση του και την απολογία του ενώπιον εισαγγελέα, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για το αν ο Καμμένος δυσφημίστηκε» ο διευθυντής του Φιλελεύθερου, Παναγιώτης  Λάμψιας, ο οποίος υπογράμμισε ότι  «τα χρήματα δόθηκαν για να μετατραπεί το στρατόπεδο σε κέντρο που θα μπορούσε να μοιάζει με το Hilton. Αντίθετα, η Μόρια είναι πηγή εθνικής ντροπής».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «το ρεπορτάζ μας βασίζεται σε γεγονότα και ό,τι αναφέρει υποστηρίζεται πλήρως. Το στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα του Guardian εδώ