Capital Economics: Η Ιταλία δεν είναι η... νέα Ελλάδα

Capital Economics: Η Ιταλία δεν είναι η... νέα Ελλάδα

Ενώ οι περιπτώσεις της ιταλικής και της ελληνικής κρίσης έχουν ορισμένες ομοιότητες, η βασική αιτία των ιταλικών προβλημάτων δεν είναι η δημοσιονομική χαλαρότητα αλλά η συνεχιζόμενη αναιμική ανάπτυξη. Συνεπώς, αντί να οδηγήσουν σε ξαφνική κρίση, όπως συνέβη στην Ελλάδα αρκετές φορές, η Capital Economics εκτιμά ότι τα προβλήματα της Ιταλίας θα «ξεδιπλωθούν» αργά και βασανιστικά.

Ο οίκος τονίζει παράλληλα ότι η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τα ελλείμματα θα υποχρεώσουν το ποσοστό του χρέος ως προς το ΑΕΠ σε άνοδο. Μία τέτοια εξέλιξη θα φέρει την ιταλική κυβέρνηση σε κόντρα με την Κομισιόν, ενώ θα προκαλέσει και εντάσεις με τις αγορές.

Ταυτόχρονα, η επιδείνωση των χρηματοδοτικών συνθηκών θα εντείνει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Με δεδομένο αυτό, η κατάσταση στην Ιταλία θα μπορούσε στο τέλος της ημέρας να είναι χειρότερη από ότι κανείς φαντάζεται. Για παράδειγμα, οι συνεχείς κόντρες με την Ε.Ε. ενδέχεται να ενισχύσουν τον ευρωσκεπτικισμό, προκαλώντας μία κρίση παρόμοια με αυτή που βίωσε η Ελλάδα το 2015.

Η Capital Economics επισημαίνει, ωστόσο, ότι η Ιταλία σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι βρισκόταν η Ελλάδα πριν την παγκόσμια κρίση του 2008. Τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας είναι καλύτερα καθώς το έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2018 κοντά στο 2% όταν της Ελλάδας έφτανε το 15% το 2009. Σε επίπεδο χρέους, το ιταλικό ενώ βρίσκεται στο 130% ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχει το χαρακτηριστικό ότι περίπου τα 2/3 βρίσκεται εντός της χώρας, όταν το 84% του ελληνικού χρέους ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών.

Επίσης, οι Ευρωπαίοι διαθέτουν πλέον περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση στην Ιταλία, όπως τα προγράμματα του ESM ή τα «μπαζούκα» της ΕΚΤ, το OMT και το QE. Τέλος, με την ελληνική κρίση στο μυαλό τους, οι Ευρωπαίοι είναι πιθανότερο να δράσουν πιο αποτελεσματικά αυτή τη φορά.