Bild: Οι Έλληνες θα μας ζητήσουν 376 δισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις

Bild: Οι Έλληνες θα μας ζητήσουν 376 δισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις

Θέμα πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 376 δισ. ευρώ θα εγείρει η Ελλάδα κατά την αυριανή επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, αναφέρει η Bild. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα εκφράσει την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα«έχει κλείσει πολιτικά και νομικά». 

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου είχε θέσει και ο τέως πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2014. Τότε ο Γερμανός πρόεδρος είχε περιοριστεί στο να δηλώσει καταρχήν αναρμόδιος.  

Σύμφωνα με την δικτυακή έκδοση της εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής βουλής, οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δις ευρώ. Ο κ. Σταϊνμάιερ θα υποστηρίξει την πάγια γερμανική θέση, δηλαδή, ότι για τη Γερμανία το όλο ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», υποστηρίζει η Bild σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Σύμφωνα με τη Bild η έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου θέτει ταυτόχρονα πολλές απαιτήσεις:

- 171,4 δισ. ευρώ αφορούν ελληνικές αξιώσεις έως το 2014 για τις καταστροφές που υπέστησαν οι ελληνικές υποδομές στη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.

- 10,3 δισ. ευρώ αποζημιώσεις για τα αναγκαστικά δάνεια που κατέβαλε η Ελλάδα στη Γερμανία επί κατοχής.

- 33,8 δισ. ευρώ για περαιτέρω απώλειες κρατικών πόρων (πετρέλαιο, άλλες πρώτες ύλες, γεωργία) από το 1940 έως το 1944.

- 53,8 δισ ευρώ ως αποζημίωση για τις απώλειες της βιομηχανικής παραγωγής στη διάρκεια της κατοχής.



Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση, σύμφωνα με τη Bild, αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά σε ατομικές αξιώσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η έκθεση αναφέρει δύο πιθανές παραλλαγές αποζημιώσεων. Είτε μια αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πόλεμο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μια αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής.

Η Bild παραθέτει και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων», καταλήγει ο Τ. Μηταφίδης σύμφωνα με την Bild.