Athens Review of Books: Δικάζεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστήριο κακοδικίας

Athens Review of Books: Δικάζεται η ηγεσία του Αρείου Πάγου στο Ειδικό Δικαστήριο κακοδικίας

Για ένα γεγονός άνευ προηγούμενου στην ιστορία του ελληνικού κράτους κάνει λόγο η Athens Review of Books, αναφερόμενη στο ότι τα μέλη της ηγεσίας του Αρείου Πάγου θα δικαστούν στις 9 Οκτωβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο κακοδικίας. 

Σύμφωνα με την Athens Review of Books, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που θα δικαστεί Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και οι άλλοι ανώτατοι δικαστές, αφού διέπραξαν ταυτοχρόνως τόσο κραυγαλέες παρανομίες στην υπόθεση «Κοτζιάς κατά Athens Review of Books», προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του υπουργού των Εξωτερικών».

«Η δίκη αυτή θα είναι ένα stress test που θα δοκιμάσει τις αντιστάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας, διότι το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από ανώτατα ανώτατα στελέχη όλων των άλλων θεσμών της Δικαιοσύνης πλην του Αρείου Πάγου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Athens Review of Books:

«Το γεγονός ότι η ηγεσία του Αρείου Πάγου (ο Πρόεδρος, δύο Αντιπρόεδροι, τρεις Αρεοπαγίτες, ένας Πρόεδρος Εφετών και μια Εφέτης) θα δικαστούν στις 9 Οκτωβρίου 2018 στο Ειδικό Δικαστήριο κακοδικίας (αίθουσα Συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας) είναι μια πολύ σημαντική είδηση: Άλλωστε δεν έχει υπάρξει στην ιστορία του ελληνικού κράτους ανάλογο προηγούμενο.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης που θα δικαστεί Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, και οι άλλοι ανώτατοι δικαστές, αφού διέπραξαν ταυτοχρόνως τόσο κραυγαλέες παρανομίες στην υπόθεση «Κοτζιάς κατά Athens Review of Books», προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ορέξεις του υπουργού των Εξωτερικών.  Η ποιότητα των αποφάσεών τους φαίνεται από αποφάνσεις όπως ότι ο Κοτζιάς είναι… εκ των ιδρυτών του ΚΚΕ, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 100χρονά του, αλλά όχι θαυμαστής των κομμουνιστικών καθεστώτων. Είναι ακόμη η πρώτη φορά που έχουμε αυταπόδεικτα εξαγορασμένη ψήφο μιας αρεοπαγίτου (Π. Ζωντανού), η οποία καταψήφισε την ίδια την εισήγησή της χωρίς καμιά απολύτως εξήγηση, με αντάλλαγμα την προαγωγή της σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου! Γι' αυτές και πολλές άλλες παρανομίες θα λογοδοτήσουν οι εν λόγω δικαστές.

Η δίκη αυτή θα είναι ένα stress test που θα δοκιμάσει τις αντιστάσεις του κράτους δικαίου στη χώρα μας, διότι το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από ανώτατα ανώτατα στελέχη όλων των άλλων θεσμών της Δικαιοσύνης πλην του Αρείου Πάγου: Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο, Νομικές Σχολές, ΔΣΑ.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 693/1977, «το Ειδικόν Δικαστήριον προς εκδίκασιν αγωγών κακοδικίας κατά δικαστικών λειτουργών συγκροτείται εκ του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως Προέδρου, εξ ενός συμβούλου της Επικρατείας, ενός συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικών καθηγητών νομικών μαθημάτων των Νομικών Σχολών Πανεπιστημίων της Χώρας και δύο δικηγόρων εκ των μελών του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων, ως μελών, οριζομένων διά κληρώσεως».