800 ευρώ δημόσια δαπάνη για την... σωτηρία της ψυχής

800 ευρώ δημόσια δαπάνη για την... σωτηρία της ψυχής

Ένταλμα πληρωμής 800 ευρώ για πνευματικά δικαιώματα εξέδωσε ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη στην οποία ακούστηκαν τραγούδια του Σταμάτη Κρανουνάκη. Τα χρήματα έχουν ήδη κατατεθεί στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας δια τραπεζικής συναλλαγής, αλλά ο Σταμάτης Κραουνάκης λέει πως ο Δήμος ψεύδεται. Οκτακόσια ευρώ στις μέρες που διάγουμε δεν είναι μικρό ποσόν, ούτε και… αόρατο ακόμα και για τον πιο κακόπιστο. Κι όμως, ο συνθέτης επιμένει πως δεν πληρώθηκε, αν και η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Ο Στ. Κραουνάκης διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο για την χρήση της μουσικής του στην συναυλία που έδωσε η Αλκηστις Πρωτοψάλτη ανά την Αθήνα και ζητούσε πληρωμή των πνευματικών του δικαιωμάτων. Το εξώδικο παρελήφθη από τον Δήμο Αθηναίων στις 29 Απριλίου και η απόφαση για την πληρωμή ελήφθη στις 11 Μαΐου.

Το χρηματικό ένταλμα, για 797,32 ευρώ έχει εκδοθεί σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτή την ημερομηνία και απευθύνεται προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Στου οποίου τον λογαριασμό έχουν κατατεθεί τα χρήματα στις 12 του μηνός, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Παρόλο όμως που η κατάθεση έγινε εδώ και τόσες μέρες, το εξώδικο του συνθέτη προς τον δήμο, δημοσιοποιήθηκε χθες, χωρίς καμία αναφορά στο ότι τα χρήματα πληρώθηκαν. Προφανώς κάποιοι κύκλοι ήθελαν να κάνουν ντόρο.

Ακόμα και μετά, που από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων υπήρξε διαβεβαίωση για την πληρωμή 800 ευρώ, ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραφε στο προφίλ του στο Facebook: «Η είδηση που απλόχερα μοιράζει ο Δήμος Αθηναίων ότι πληρώθηκα 800 ευρώ για τη συναυλία της ΑΠ είναι απολύτως ψευδής» Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο τρίτου, σημειώνει: «Δεν έχω αποδεχθεί κανένα ποσόν.»

Ο συνθέτης είχε ήδη προαναγγείλει στο εξώδικό του πως το ποσόν «θα διατεθεί δια τους πάσχοντες και αδυνατούντες να εξοικονομήσουν τα αναγκαία καλλιτέχνες – δημιουργούς». Για να δούμε...