«700 εκατ. ευρώ» απαντήσεις σε όσους ναρκοθετούν την επένδυση

«700 εκατ. ευρώ» απαντήσεις σε όσους ναρκοθετούν την επένδυση

Του Βασίλη Γεώργα

Η Lamda Development κατάφερε να συγκεντρώσει σε λίγες ημέρες ένα τεράστιο ποσό 700 εκατ. ευρώ φέρνοντας σε πέρας έναν χρηματιστηριακό άθλο που όμοιό της είχε από τα ένδοξα χρόνια του '' 99 να ζήσει η ελληνική αγορά. Κι όλα αυτά χωρίς ο όμιλος Λάτση να εισφέρει πάνω από το ήμισυ των κεφαλαίων που απαιτούνταν, καθώς άλλοι ισχυροί επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και πήραν θέση δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στο μεγάλο project που ξεκινά.

Μια μεγάλη διαφορά χωρίζει τη φoύσκα του 1999 τότε με το σήμερα. Στα χρόνια της φούσκας μιλούσαμε για επενδύσεις- αρπαχτές τις οποίες στήριζαν με κάθε τρόπο αετονύχηδες επιχειρηματίες και πολιτικοί πολλοί από τους οποίους δεν είχαν άλλο όραμα από το να γεμίσουν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας το μεγαλύτερο επενδυτικό project σε ολόκληρη την Ευρώπη που προορίζεται να υλοποιηθεί σε μια προνομιούχα γωνία της Αττικής η οποία, ακόμη στις μέρες μας ρημάζει.

Η ευθύνη είναι βαριά. Τόσο για τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που πασχίζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή να ναρκοθετήσουν την επένδυση η οποία αριθμεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ευρώ ως την ημέρα που θα μπει το τελευταίο θεμέλιο, όσο κυρίως για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και τους απλούς μικροεπενδυτές που αναλαμβάνουν το ρίσκο να συμμετάσχουν έστω και με ένα ευρώ για να υλοποιηθεί το μεγαλύτερο επενδυτικό όραμα της εποχής μας για το οποίο θέλουμε να ελπίζουμε πως θα είμαστε υπερήφανοι εμείς, τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας όταν ολοκληρωθεί.

Ένα μεγάλο μέρος της υπερπροσφοράς των 60-70 εκατ. ευρώ στα ζητούμενα κεφάλαια από την ΑΜΚ της Lamda προήλθε από καινούριους επενδυτές. O όμιλος Λάτσης άσκησε περίπου το 50% των δικαιωμάτων που του αναλογούσε επενδύοντας περίπου 325 εκατ. ευρώ κα αφήνοντας χώρο για να επενδύσουν άλλοι επενδυτές. Η EBRD μπήκε με περίπου 25 εκατ. ευρώ παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη Lamda. Τα δικαιώματά τους εξάσκησαν  όλοι οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι και είχαν εγγραφεί στην αύξηση, μεταξύ των οποίων οι Consolidated Lamda Holdings (51%) και η Voxcove Holdings (10%).

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης, σημαντικές θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda έχουν αποκτήσει ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Aegean που αγόρασε μετοχές της Lamda (1,66%), η ΟΡΥΜΗΛ, συμφερόντων Οδυσσέα Κυριακόπουλου (0,685%) και οι HSBC (για λογαριασμό πελάτη της), Gama και Bienville (2,75%).

Το να συγκεντρώσει μια ελληνική εταιρεία 700 εκατ. ευρώ από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα μέσα σε μερικά 24ωρα ακόμη δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Πολλώ δε μάλλον όταν απέναντί του βρέθηκαν μεγαλο-επιχερηματίες της χώρας, πολιτικά πρόσωπα και γραφειοκράτες οι οποίοι ακόμη και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές μεθοδεύουν τρόπους για να καθυστερήσουν ή ακόμη και να οδηγηθούν σε ακύρωση διαγωνισμοί οι οποίοι αποτελούν προϋπόθεση για να «μπουν μπουλντόζες» στο Ελληνικό, με σημαντικότερο όλων τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Καζίνο στον χώρο της επένδυσης.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει αρχίσει να μοιάζει σαν το «γιοφύρι της Άρτας» που το πρωί τρέχει και το βράδυ γκρεμίζεται επειδή επειδή Επιτροπές και υπουργεία υιοθετούν τον ρόλο του «ανευθυνοϋπεύθυνου» και ανέχονται τις καθυστερήσεις χωρίς κανείς να κατανοεί τους λόγους που η πιο σημαντική επένδυση στη χώρα πρέπει να περιμένει τις υπογραφές τους για να προχωρήσει...