7 στους 10 ανησυχούν για την πανδημία - Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσκόπηση Pulse

7 στους 10 ανησυχούν για την πανδημία - Προβάδισμα 18% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Aνήσυχοι για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα εμφανίζονται επτά στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Pulse. 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Οκτωβρίου της PULSE για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, το 70% των ερωτηθέντων εμφανίθζεται «Πολύ» και «Αρκετά» ανησύχο για την πανδημία του κορονοϊού, ενώ ποσοστό μόλις 9% δηλώνει πως ανησυχεί «Λίγο» ή Καθόλου».

Παράλληλα, το ποσοστό 70% όσων ανησυχούν για το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά το 78% του Απριλίου στην έξαρση του πρώτου κύματος, ενώ τον Ιούνιο ανησυχία εξέφραζε το 44% των ερωτηθέντων.

Οχτώ στους 10 ηλικιωμένους πολίτες δηλώνουν αρκετά έως πολύ ανήσυχοι από την επιδημία του κορονοϊού

Ειδικότερα, στην ερώτηση πόσο ανησυχεί η επιδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα μας το 70% συνολικά των ερωτηθέντων απαντά πολύ (42%) ή αρκετά (28%) έναντι 66% συνολικά στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Σεπτεμβρίου.

Το 14% απαντά μέτρια (έναντι 17% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), το 9% συνολικά απαντά λίγο (4% - σταθερό), ή ελάχιστα ή καθόλου (5% έναντι 7%) και το 7% δεν ξέρω/δεν απαντώ (έναντι 6%).

Στην ερώτηση για τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του ιού το 21% των ερωτώμενων θεωρεί ότι είναι αυστηρότερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, το 36% εκτιμά πως είναι λογικά/ό,τι πρέπει, ενώ το 32% που πιστεύει ότι τα μέτρα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα. 11% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Όσον αφορά τις ηλικιακές ομάδες, στις ηλικίες 17 με 29 ετών το 60% δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 12% μέτρια, το 14% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 14% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 30 με 44 ετών το 59% των ερωτώμενων δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 20% μέτρια, το 12% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 9% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 45 με 59 ετών το 76% δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 13% μέτρια, το 8% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 3% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Στις ηλικίες 60 ετών και άνω το 83% των πολιτών δηλώνει αρκετά έως πολύ ανήσυχο από την επιδημία, το 9% μέτρια, το 4% λίγο ελάχιστα έως καθόλου, ενώ το 4% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ. 

Ευρύ προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη

Στην δημοσκόπηση της Pulse υπήρχαν και πολιτικοί δείκτες με τους πολίτες να απαντούν κατά 47% πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ποσοστό 25% απάντησε «Κανένας από τους δύο».

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 18 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας ποσοστό 41,5% έναντι 23,5% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 73% απάντησε ότι ανησυχεί πολύ έως αρκετά για τη στάση της Τουρκίας και το 7% από λίγο έως καθόλου.

Επίσης, το 55% κρίνει προς τη σωστή κατεύθυνση τις κινήσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σε αντίθεση με το 35%, που τις χαρακτηρίζει προς τη λανθασμένη κατεύθυνση.

Tέλος, όσον αφορά στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά, το 62% την κρίνει αρνητικά και θετικά μόλις το 25% των ερωτηθέντων.

Για τη στάση των εταίρων στα ελληνοτουρικά, μόλις το 12% βλέπει σίγουρα θετικά (3%) ή μάλλον θετικά (9%) τη γερμανική στάση. Όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ, το 30% τη βλέπει σίγουρα θετικά (4%) ή μάλλον θετικά (26%)/ Τη γαλλική στάση το 76% των ερωτώμενων συνολικά τη βλέπει σίγουρα θετικά (45%) ή μάλλον θετικά (31%).

Ως προς την απόφαση της δίκης των στελεχών της Χρυσής Αυγής το 49% δηλώνει ότι ήταν όπως την περίμενε, το 30% θεωρεί ότι ήταν επιεικέστερη απ’ όσο περίμενε, ενώ υπάρχει και ένα 11% που πιστεύει ότι ήταν αυστηρότερη απ’ ό,τι την ανέμενε.

Αναλυτικά, τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse

pdf