Κορονοϊός: 500 κρούσματα τον Ιούνιο - Ανησυχία για τα «εισαγόμενα» και τοπικές εξάρσεις

500 κρούσματα τον Ιούνιο - Ανησυχία για τα «εισαγόμενα» και τοπικές εξάρσεις

Πεντακόσια νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο, με την ανησυχία των ειδικών να εστιάζει τόσο στην αύξηση των «εισαγόμενων» ενόψει και τους ανοίγματος της χώρας μας στον τουρισμό από σήμερα όσο και στις τοπικές εξάρσεις που σημειώνονται.

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορονοϊού από τα οποία 9 ήταν εισαγόμενα, ανιχνεύθηκαν δηλαδή σε ασθενείς που έφτασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Μέσα στον Ιούνιο καταγράφηκαν περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται στα 95.

Οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα αναφορικά με τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού από το εξωτερικό, καθώς από σήμερα επανέρχονται οι πτήσεις από το εξωτερικό προς τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια.

Όσον αφορά τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 11 ανιχνεύθηκαν εντός της χώρας. Από αυτά τα 4 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια της Ξάνθης, 2 στην Αττική, 2 στην Καστοριά και από 1 σε Κοζάνη, Σύρο και Λάρισα η οποία επανεμφανίστηκε στον χάρτη των κρουσμάτων.

Η Ξάνθη και συγκεκριμένα οι ορεινές περιοχές του Δήμου Μύκης βρίσκονται σε τοπικό lockdown, έπειτα από σειρά κρουσμάτων κορονοϊού τον Ιούνιο. Το τελευταίο 48ωρο στην Ξάνθη ανακοινώθηκαν 16 κρούσματα και άλλα 2 από την Καστοριά όπου συνολικά έχουν φτάσει τα 15 με αποτέλεσμα η περιοχή να μπει και αυτή στο μικροσκόπιο των αρχών.

«Μας απασχολεί η κατάσταση στην Ξάνθη, μας προβληματίζει η περιοχή», τόνισε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια εκεί από τους κατοίκους και οφείλω αυτό να το ομολογήσω και να το αναγνωρίσω. Δεν ξέρω ακόμα αν βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ, αυτό θα το καθορίσουν οι επιδημιολόγοι μας. Σε κάθε περίπτωση, οι οποίες αποφάσεις λαμβάνουμε έχουν ένα και μόνο γνώμονα, ένα και μόνο άξονα, το καλό των ίδιων των κατοίκων, ώστε να μην επιτρέψουμε να υπάρχει έξαρση, επέκταση ή πολλαπλασιασμός του ιού στην ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές πραγματοποιούν διαρκώς ελέγχους και ιχνηλατούν τις επαφές κρουσμάτων προκειμένου να εντοπίσουν και να απομονώσουν εγκαίρως όσο το δυνατόν περισσότερα.