Αυτοκίνητο: 4X4 στρατιωτικά οχήματα ετοιμάζει η Kia

4X4 στρατιωτικά οχήματα ετοιμάζει η Kia

Τα σχέδιά της για την ανάπτυξη μιας νέας τυποποιημένης πλατφόρμας για στρατιωτικά οχήματα επόμενης γενιάς ανακοίνωσε η Kia Motors. Η εταιρία σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή πρωτοτύπων μέσα στη χρονιά και να λάβει τις δοκιμαστικές αξιολογήσεις από την κορεατική κυβέρνηση το 2021. Στόχος της εταιρείας είναι παράδοση στρατιωτικών οχημάτων από το 2024 και μετά.

Πρόκειται για ένα project εξέλιξης οχημάτων μεσαίου μεγέθους, το οποίο είναι αποτέλεσμα κοινών επενδύσεων από τον κορεατικό στρατό και την Kia Motors. Το πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας θα αντικαταστήσει εν λειτουργία στρατιωτικά οχήματα 2,5 τόνων και 5 τόνων, ενώ θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη νέων θωρακισμένων οχημάτων 5 τόνων.

Τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που τοποθετούνται στα πολιτικής χρήσης οχήματα της εταιρίας, όπως κινητήρες ντίζελ 7,0 λίτρων υψηλής ροπής και αυτόματα συστήματα μετάδοσης, ABS και Anti-Spin Regulator (ASR), υποβοήθηση παρκαρίσματος “Rear Parking Assist”, κάμερες 360ο “Around View Monitor”, δορυφορική πλοήγηση και θερμαινόμενα καθίσματα.

Η αρθρωτή – modular - προσέγγιση της Kia για την εξέλιξη των νέων οχημάτων θα οδηγήσει στη δημιουργία και άλλων παραγώγων – διαφορετικών εκδόσεων - στο μέλλον, όπως οχήματα εξοπλισμένα με μια σειρά από οπλικά συστήματα, αλλά και οχήματα πιο ειδικών προδιαγραφών.

Η εταιρεία έχει ήδη θέσει τις βασικές απαιτήσεις σε σχέση με τα νέα στρατιωτικά οχήματα παντός εδάφους (All-Terrain Vehicles - ATV) και σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο στις αρχές του επόμενου έτους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτά τα ATV, ως ικανά off road οχήματα δεν θα χρησιμοποιηθούν μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά θα αξιοποιηθούν επίσης και σε διάφορους άλλους τομείς (βιομηχανία, αναψυχή), με βάση το πλαίσιο από το ανθεκτικό και στιβαρό SUV Kia Mohave. Η Kia, με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιώντας δηλαδή τεχνολογία και τεχνογνωσία από την ανάπτυξη των στρατιωτικών οχημάτων για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των υπαρχόντων SUV μοντέλων της, θα ενισχύσει και τη φήμη της ως κατασκευαστής SUV.

Στο πλαίσιο αυτού του project, η Kia όχι μόνο θα αξιοποιήσει την τελευταία λέξη της διαθέσιμης τεχνολογίας αυτοκινήτων, αλλά θα διεξάγει και επιπλέον έρευνα, αναπτύσσοντας τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για στρατιωτικά οχήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον τομέα του εφοδιασμού.

Επιπλέον, η Kia διερευνά τις δυνατότητες της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε διάφορες στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων κυψελών καυσίμου και γεννητριών εκτάκτου ανάγκης. Η τεχνολογία κυψελών καυσίμου θεωρείται κατάλληλη για τα μελλοντικά στρατιωτικά οχήματα, καθώς μπορεί να παρέχει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας στο πεδίο της μάχης.

Η Kia Motors έχει ήδη παραγάγει μια γκάμα οχημάτων όχι μόνο για τον Κορεάτικο, αλλά και για άλλους στρατούς, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων 0,25, 1,25, 2,5-και 5,0 τόνων. Πρόκειται για εννέα μοντέλα που παρήχθησαν σε 100 εκδόσεις, με τον συνολικό όγκο της παραγωγής να φτάνει τα 140.000 στρατιωτικά οχήματα

Σημειώστε ότι η Kia δημιούργησε επίσης το πρώτο τακτικό όχημα πολλαπλών χρήσεων της Κορέας, ένα ελαφρύ τακτικό όχημα που θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα οχήματα 0,25 τόνων και 1,25 τόνων. Το όχημα ήταν εξοπλισμένο με τον ισχυρό κινητήρα, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και τα φρένα του Kia Mohave, και ενσωμάτωσε επίσης τις τελευταίες «πολιτικές» τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρονικού συστήματος τετρακίνησης.