7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Μάριος Θεμιστοκλέους: Επιχειρησιακά έτοιμοι μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου

Επιχειρησιακά έτοιμοι μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου
Eurokinissi

Τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου το σύστημα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο να υποδεχτεί την τρίτη δόση εμβολιασμού εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως τόνισε, τις κατευθυντήριες οδηγίες για την τρίτη δόση θα τις δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα κινηθεί σε τρείς άξονες όπως και άλλες χώρες: 

  • Ανάλογα με την ηλικία.  
     
  • Ανάλογα με τον χρόνο του εμβολιασμού και  
     
  • Ανοσοκατασταλμένοι.

33.000 έφηβοι 15-17 ετών και 5.300 παιδιά 12-14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού

Στους 33.000 ανέρχονται οι έφηβοι 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ 5.300 παιδιά 12 έως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, όπως επισήμανε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Σε σχέση με το πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού και μέχρι στιγμής (η πλατφόρμα άνοιξε στις 20 Ιουλίου) έχουν κάνει αίτηση 3200 πολίτες και έχει γίνει ήδη εμβολιασμός σε 725 πολίτες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

 Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6000 πολίτες. Ταυτόχρονα είπε, αναπτύσσονται δράσεις και για τον εμβολιασμό ειδικών πληθυσμών. Επίσης, τις επόμενες θα αναπτυχθεί νέο επιχειρησιακό σκέλος που θα αφορά την διευκόλυνση των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για εμβολιασμό, είτε θα μεταβεί κινητό συνεργείο στην μονάδα, είτε θα διευκολυνθεί ο συντονισμός των ραντεβού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 37.000 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει στους 45.000 εμβολιασμούς.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι από την έναρξη την Επιχείρηση Ελευθερίας έχουν πραγματοποιηθεί 10.540.000 εμβολιασμοί.

«Με τη μία δόση έχουν εμβολιαστεί 5.705.000, 54,3% στον γενικό πληθυσμό και 63,7% στον ενήλικο πληθυσμό», τόνισε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Την ίδια ώρα, 5.170.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (49% στον γενικό πληθυσμό και 58% στον ενήλικο πληθυσμό).

Σε ημερήσιους εμβολιασμούς, ο Μ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως ο μέσος όρος έπεσε και βρίσκεται περίπου στους 40.000 ανά ημέρα.

Επιπλέον, έγινε γνωστό πως τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου 10.000 άτομα.

Όπως εξήγησε, η πτώση στους εμβολιασμούς παρατηρείται και σε άλλες χώρες της ΕΕ και σίγουρα οφείλεται στο καλοκαίρι και ήταν αναμενόμενη. «Ευελπιστούμε τις επόμενες μέρες, μετά τις 15 Αυγούστου, να ξαναδούμε αρκετά νέα ραντεβού να μπαίνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα»,