314 νέα κρούσματα κορονοϊού - Ο μεγαλύτερος αριθμός από την ημέρα εμφάνισης της νόσου στο νησί
Κύπρος

314 νέα κρούσματα κορονοϊού - Ο μεγαλύτερος αριθμός από την ημέρα εμφάνισης της νόσου στο νησί

Έναν θάνατο και 314 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου (7/11) το υπουργείο Υγείας Κύπρου.Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφεται στην Κύπρο από την ημέρα εμφάνισης της νόσου στο νησί.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σημειωτέον σε 27, 18 άντρες και 9 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Μέχρι σήμερα ανακοινώθηκαν στην Κύπρο 35 θάνατοι ατόμων θετικών στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων το 77% (27 άτομα) οφείλεται στη νόσο COVID-19 και το 23% (8 άτομα) σε άλλες αιτίες θανάτου.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 4.072 επιπλέον εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 222 επιπρόσθετα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 5.871.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 53 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, ένας ασθενής μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ενώ άλλα εννέα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Προηγήθηκε υπόψιν χωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τον εντοπισμό 92 περιστατικών COVID-19 στο προσωπικό σφαγείου της επαρχίας Λευκωσίας.

Σύμφωνα  μάλιστα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας από συμβαλλόμενο ιδιωτικό εργαστήριο, το οποίο πραγματοποίησε εργαστηριακό έλεγχο στο προσωπικό σφαγείου της Επαρχίας Λευκωσίας, από σύνολο 146 δείγματα που ελήφθησαν, εντοπίστηκαν 92 περιστατικά COVID-19.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του σφαγείου για να γίνει ο διαχωρισμός των θετικών στον ιό άτομο και να τηρηθούν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Σημειώνεται ότι το σφαγείο παραμένει κλειστό.

Τέλος, παρόλο που ο αριθμός στις ΜΕΘ παραμένει μονοψήφιος, εντούτοις εάν η διασπορά του ιού στην κοινότητα συνεχίσει στα ίδια ψηλά επίπεδα, είναι θέμα ημερών να αυξηθούν περαιτέρω οι ασθενείς που θα χρήζουν νοσηλείας και κατ' επέκταση να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση και στον αριθμό των ασθενών στη ΜΕΘ. Σημαντικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι η ΜΑΦ στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, δυναμικότητας 6 κλινών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρουσιάζει συχνά πληρότητα 100%.