18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Ζουμ" στο προσφυγικό ζήτημα

18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: "Ζουμ" στο προσφυγικό ζήτημα

Με το ενδιαφέρον κινηματογραφιστών, θεατών αλλά και των διοργανωτών του "ζουμαρισμένο" στο προσφυγικό ζήτημα ξεκινά απόψε (στις 20:00) στον κινηματογράφο "Ολύμπιον" της πλατείας Αριστοτέλους το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ταινίες ντοκιμαντέρ - υποψήφιες για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες τους Ολοκαυτώματος που επανέρχονται τραυματικά, ντοκιμαντέρ για ...άλλα ντοκιμαντέρ, για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το "μάτι της Κωνσταντινούπολης", τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών συνθέτουν τις ...εικόνες του 21ου αιώνα - τού 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το προσφυγικό ζήτημα απασχολεί δεκάδες ταινίες ενώ: "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία" είναι και ο τίτλος του αφιερώματος, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε (για την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας") δημόσια συζήτηση με τίτλο "Αποτυπώνοντας το προσφυγικό ζήτημα. Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία".

Με 186 ταινίες (οι 17 σε παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές πρεμιέρες και οι 73 απ'' αυτές ελληνικές) από 47 χώρες του κόσμου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "ζουμάρει" φέτος μ'' ένα μεγάλο αφιέρωμα στο προσφυγικό ζήτημα, που ταλανίζει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Οι προβολές των ταινιών αρχίζουν σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στο σύνολο των αιθουσών (τις τέσσερις αίθουσες στο Λιμάνι αλλά και στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του "Ολύμπιον", ενώ από αύριο και σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι προβολές θα γίνονται καθημερινά (στις 12 ή 13.00), σε όλες τις αίθουσες.

-Κοινή παραγωγή ΗΠΑ - Παραγουάης, Νορβηγίας και Βραζιλίας είναι η αποψινή ταινία έναρξης με τίτλο "Landfill Harmonic - A Symphony of the Human Spirit" των Μπραντ Όλγκουντ και Γκρέιχαμ Τάουνσλι. Η Recycled Orchestra of Cateura, μία ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μουσικού διευθυντή Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα πρέπει να βρει την πορεία της σε έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες. Ωστόσο, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τη χώρα τους, ο Φάβιο πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ορχήστρα και να προσφέρει μια πηγή ελπίδας για την πόλη τους. Η "Recycled Orchestra" έχει έδρα της την Κατέουρα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες παραγκουπόλεις-σκουπιδότοπους της Παραγουάης, όπου οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά μέσα σε μια απέραντη έκταση από σκουπίδια, από τα οποία επιβιώνουν ως ρακοσυλλέκτες.

Προσκεκλημμένοι του φεστιβάλ είναι δύο σκηνοθέτες που μέσα από την ανατρεπτική ματιά τους, "μεταμορφώνουν" τις εικόνες της πραγματικότητας: τον Δανό Γιον Μπανγκ Κάρλσεν και τον Ιρλανδό Μαρκ Κάζινς, οι οποίοι θα παραβρεθούν στη διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με τους θεατές. Ειδικά ο Δανός Γιον Μπανγκ Κάρλσεν -γνωστός για τα "σκηνοθετημένα ντοκιμαντέρ" του, στα οποία θολώνει τα όρια ανάμεσα στην τεκμηρίωση και τη μυθοπλασία- θα δώσει την Τρίτη 15 Μαρτίου (στις 13:00, στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας") masterclass με τίτλο "Επινοώντας την πραγματικότητα".

"Ενήλικο" από την αποψινή του 18η διοργάνωση, αλλά και ..."ακηδεμόνευτο" (με την προαναγγελθείσα παραίτηση του "γεννήτορα" και διευθυντή του -καλλιτεχνικού και διοικητικού- Δημήτρη Εϊπίδη) το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ καλείται να ...τεκμηριώσει με τις προβολές του τις εικόνες του 21ου αιώνα.

"Το φεστιβάλ γεννήθηκε σε μια εποχή που η εναλλακτική ενημέρωση δεν υπήρχε... Σήμερα, αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο ελεγχόμενα είναι τα ΜΜΕ, το ντοκιμαντέρ -αν και δεν "προωθείται" από σταρ-πρωταγωνιστές, είναι "προϊόν" που γεννήθηκε από την ανάγκη από νέους ανθρώπους που βγαίνουν έξω με μια κάμερα στο χέρι γιατί κάτι έχουν να προτείνουν. Είναι η πρώτη αξία στην ενημέρωση. Ξεπερνά τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα..." έλεγε, εμφανώς συγκινημένος, ο υπο-αποχώρηση διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, δηλώνοντας ιδιαίτερα περήφανος για το ... "παιδί" του, "που γεννήθηκε εκ του μηδενός κι έφτασε ενηλικιωμένο να είναι γνωστό σ'' ολόκληρη την Ευρώπη".

Τα εισιτήρια (4 ευρώ) μπορούν οι θεατές να προμηθεύονται από τα εκδοτήρια της Πλατείας Αριστοτέλους και του Λιμανιού. (Καθημερινά 10:00-24:00) ή ηλεκτρονικά απ τη σελίδα: [email protected].

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει ως τις επόμενη Κυριακή 20 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ