150.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Σλοβενία από την έναρξη της κρίσης

150.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην Σλοβενία από την έναρξη της κρίσης

Συνολικά 148.316 πρόσφυγες πέρασαν από τη Σλοβενία από τις 17 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα στις έξι το πρωί, όταν το προσφυγικό κύμα άρχισε να συρρέει στη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας.

 Σε κέντρα υποδοχής προσφύγων προς το παρόν διαμένουν 6.000 πρόσφυγες, οι οποίοι αργότερα, στη διάρκεια της μέρας, αναμένεται να μεταφερθούν στην Αυστρία.

Σήμερα το πρωί 2.226 πρόσφυγες εισήλθαν στη σλοβενική πόλη Ντόμποβα με δύο κροατικά τρένα. Τρίτο τρένο, στο οποίο επιβαίνουν μετανάστες, αναμένεται να φθάσει στο Νόβο Μέστο. Η σλοβενική αστυνομία αναμένει η Αυστρία και σήμερα να συνεχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες από τις διαβάσεις Σέντιλι και Γεσένιτσα, όπως και τις προηγούμενες μέρες.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ μετέδωσαν ανεπίσημη πληροφορία ότι η σλοβενική κυβέρνηση αγόρασε μεγάλες ποσότητες συρματοπλέγματος για την προστασία τμημάτων των συνόρων Σένγκεν με την Κροατία, αν η ροή των προσφύγων γίνει ανεξέλεγκτη, αλλά η πληροφορία επίσημα διαψεύστηκε.

Σλοβένοι αξιωματούχοι χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, εξέφρασαν επίσημα ικανοποίηση για την καλύτερη επικοινωνία με τις κροατικές αρχές όσον αφορά την άφιξη και την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, η οποία είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και για τη συνεργασία με την Αυστρία, η οποία, παρά την έλλειψη εγκαταστάσεων για την υποδοχή μεταναστών συνεχίζει να δέχεται πρόσφυγες και να τους προωθεί προς τη Γερμανία.

Μετά από αίτημα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία απαιτεί αυστηρότερα μέτρα για την υπεράσπιση των νοτίων συνόρων σε περίπτωση που η πόρτα για τους στους μετανάστες στη Γερμανία κλείσει, το απόγευμα στο Κοινοβούλιο για το θέμα των προσφύγων θα μιλήσει ο πρόεδρος τη χώρας και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Μπόρουτ Παχόρ.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί οκτάωρη συζήτηση για το θέμα, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα ακολουθήσουν συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει αντιπαραγωγικά και επιβλαβή τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα να συζητηθεί ανοιχτά στο Κοινοβούλιο το κλείσιμο των κροατικών συνόρων και η τοποθέτηση συρματοπλέγματος, όπως έκανε η Ουγγαρία. Η χώρα χρειάζεται πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική ενότητα στο εσωτερικό, δήλωσε ο κ. Τσέραρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, STA