8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

13 «χρυσές» συμβουλές για οικονομική οδήγηση

13 «χρυσές» συμβουλές για οικονομική οδήγηση

Ο τρόπος οδήγησης επηρεάζει σημαντικότατα την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας - και κατά συνέπεια τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας. Ακολουθώντας κάποιες βασικές συμβουλές για την οικονομική οδήγηση μπορείτε να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε συμβάλλει και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Και μόνο τις επίσημες προδιαγραφές των αυτοκινήτων να κοιτάξει κανείς, είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι η κατανάλωση είναι ένα χαρακτηριστικό που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες κίνησης. Κατά συνέπεια εξαρτάται και από τον τρόπο οδήγησης - και μάλιστα πολύ περισσότερο από ότι φαντάζεστε. Είναι δε βέβαιο ότι διαβάζοντας προσεκτικά και προσπαθώντας να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας είναι δυνατόν να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση - και κατά συνέπεια το κόστος κίνησης - του αυτοκινήτου σας ακόμα και κατά 20%. Γενική αρχή της οικονομικής οδήγησης είναι το ομαλό πέρασμα από τη μια κινητική κατάσταση στην άλλη: θα λέγαμε ότι όσο πιο ομαλά οδηγείτε, όσο πιο απαλά πατάτε το γκάζι και το φρένο τόσο λιγότερα καύσιμα θα καταναλώσει ο κινητήρας σας.

1.Οδηγείτε «προνοητικά» έχοντας αντίληψη των κυκλοφοριακών συνθηκών και προσπαθώντας να προβλέψετε το ρυθμό και τις κινήσεις των άλλων οχημάτων. Μην αυξάνετε την ταχύτητά σας όταν στο βάθος σας περιμένει ένα κόκκινο φανάρι.

2.Μην επιταχύνετε απότομα αν δεν υπάρχει λόγος. Περισσότερο γκάζι σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση. Επιταχύνετε και επιβραδύνετε όσο μπορείτε πιο ομαλά προσπαθώντας να προσαρμοστείτε στη ροή της κυκλοφορίας.

3.Μη «γεμίζετε» τις ταχύτητες, δηλαδή μην ανεβάζετε τις στροφές του κινητήρα και μην επιταχύνετε απότομα, χωρίς λόγο. Αλλάζετε γρήγορα ταχύτητες (από 1η σε 2α και από 2α σε 3η κ.ο.κ.) εφόσον νιώθετε ότι ο κινητήρας ήδη «τραβάει». Συνήθως αυτό συμβαίνει πριν από τις στροφές που εμφανίζεται η μέγιστη ροπή, γύρω στις 2.500 στροφές/λεπτό. Χαμηλότερες στροφές λειτουργίας, χαμηλότερη κατανάλωση.

4.Επιβραδύνετε ομαλά, με όσο το δυνατό λιγότερο φρένο, πραγματοποιώντας ομαλά «κατεβάσματα» ταχυτήτων (π.χ. από 4η σε 3η και από 3η σε 2α).

5.Στις κατηφόρες ποτέ δεν βάζουμε με νεκρά. Όταν έχουμε κάποια ταχύτητα στο κιβώτιο (κάτι που επιβάλλεται και για λόγους ασφαλείας – για να «κόβουμε φόρα») και δεν πατάμε γκάζι, δεν καταναλώνουμε βενζίνη, αφού χωρίς γκάζι η παροχή της διακόπτεται. Αντιθέτως με νεκρά επιλεγμένη στο κιβώτιο και με τον κινητήρα να λειτουργεί στο ρελαντί, καταναλώνουμε άσκοπα καύσιμο.

6.Σβήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας όταν βλέπετε ότι θα μείνετε ακίνητος για πολύ ώρα (σε πολλά πλέον αυτοκίνητα αυτό είναι κάτι που γίνεται αυτόματα – και στις σύντομες στάσεις στα φανάρια -, με τη βοήθεια του συστήματος stop & start.

7.Μην κυκλοφορείτε με σκάρα ή μπαγκαζιέρα στην οροφή αν δεν υπάρχει λόγος, αν δηλαδή δεν μεταφέρετε κάποιο φορτίο. Αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση και κατά συνέπεια και η κατανάλωση.

8.Μην έχετε πράγματα που δεν χρειάζεστε στο πορτ-μπαγκάζ. Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένας λόγος να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες το καλοκαίρι. Μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερη κατανάλωση.

9.Μη χρησιμοποιείτε το air condition όταν κινείστε με χαμηλές ταχύτητες (έως 50 km/h) και μπορείτε να δροσιστείτε ανοίγοντας το παράθυρο. Η χρήση του αυξάνει την κατανάλωση. Σε μεγάλες ταχύτητες όμως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε το air condition για να δροσιστείτε και να κλείσετε τα παράθυρα, γιατί (εκτός του ότι γλυτώνετε και τον θόρυβο) με ανοιχτά παράθυρα αυξάνεται πολύ η αεροδυναμική αντίσταση – κατά συνέπεια και η κατανάλωση.

10.Ελέγχετε τακτικά (σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή) τις πιέσεις των ελαστικών σας. Χαμηλότερη πίεση στα λάστιχα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά αυξημένη (της τάξης του 10% ή και περισσότερο) κατανάλωση.

11.Στο ταξίδι, τη λογικότερη σχέση κατανάλωσης/χρόνου ταξιδίου θα τη βρείτε στα 120 έως 140 km/h. Εννοείται ότι στο κιβώτιο θα έχετε επιλέξει τη μεγαλύτερη σχέση (5η ή 6η ή 7η ανάλογα με το αυτοκίνητό σας) ώστε οι στροφές του κινητήρα να είναι οι λιγότερες δυνατές. Χαμηλότερη ταχύτητα, χαμηλότερη κατανάλωση. Έχετε υπόψη σας ότι η αεροδυναμική αντίσταση αυξάνεται με βάση τον κύβο της ταχύτητας (V3). Κάτι που σημαίνει ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας οδηγεί σε οκταπλασιασμό της αντίστασης - με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση…

12.Eφόσον το αυτοκίνητό σας διαθέτει επιλογέα προγράμματος λειτουργίας, φροντίστε να έχετε επιλεγμένο αυτό που εξασφαλίζει μειωμένη κατανάλωση (ECO ή Economy κλπ.)

13.Τέλος, εάν είστε κάτοχος ενός plug in hybrid μοντέλου, φροντίζετε να φορτίζετε την μπαταρία του καθημερινά, στο σπίτι σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιήσετε τις επισκέψεις στο βενζινάδικο. Έχετε υπόψη σας ότι το κόστος κίνησης με τον ηλεκτροκινητήρα είναι σαφώς λιγότερο από το μισό σε σχέση με το κόστος κίνησης με βενζίνη.