11 Σεπτεμβρίου: 18 χρόνια από την ημέρα που η Αμερική άλλαξε για πάντα

11 Σεπτεμβρίου: 18 χρόνια από την ημέρα που η Αμερική άλλαξε για πάντα

18 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, που οδήγησαν στην κατάρρευση των εμβληματικών Δίδυμων Πύργων και στον θάνατο περισσότερων από 3.000 ανθρώπων, στις χειρότερες επιθέσεις που συντάραξαν την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ο εφιάλτης άρχισε να ξεδιπλώνεται σιγά σιγά, όταν τέσσερις ομάδες ισλαμιστών τρομοκρατών επιβιβάζονται σε τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη (2 στη Βοστόνη, 1 στη Νέα Υόρκη και 1 στην Ουάσιγκτον) που ετοιμάζονταν για την εκτέλεση πτήσεων εσωτερικού.

Η πρώτη αεροπειρατεία στην πτήση 11 της American Airlines σημειώθηκε στις 8.14 το πρωί, ενώ μέχρι τις 9.28 της ίδιας ημέρας ακόμα 3 πτήσεις περνούν υπό τον έλεγχο των αεροπειρατών, που ετοιμάζονταν για το σημαντικότερο πλήγμα στην καρδιά της αμερικανικής κοινωνίας.

Σχεδόν 30 λεπτά μετά την εκδήλωση της πρώτης αεροπειρατείας, η πτήση 11 συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Μόλις 16 λεπτά αργότερα, ο Νότιος Πύργος γίνεται στόχος των αεροπειρατών, μία σύγκρουση που μεταδίδεται ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς τα αμερικανικά ΜΜΕ ήδη έχουν αρχίσει να καλύπτουν την πρώτη πρόσκρουση.

Το παζλ των τρομοκρατικών επιθέσεων συμπληρώνεται με τη συντριβή της πτήσης 77 της American Airlines στο Πεντάγωνο της Ουάσιγκτον, ενώ η ηρωική προσπάθεια των επιβατών στο τέταρτο αεροσκάφος που τελούσε υπό τον έλεγχο των αεροπειρατών απέτρεψε ακόμα μία τραγωδία, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια, καθώς πιθανότατα είχε κατεύθυνση το Καπιτώλιο ή τον Λευκό Οίκο.

Ο Νότιος Πύργος κατέρρευσε σε ζωντανή μετάδοση στις 10 το πρωί και μόλις 57 λεπτά μετά την πρόσκρουση σε αυτόν του αεροσκάφους, ενώ μισή ώρα αργότερα και ο Βόρειος Πύργος καταρρέει, πνίγοντας τη Νέα Υόρκη στους καπνούς και τα συντρίμμια.

Συνολικά υπολογίζεται πως στις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων καταγράφηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (2.606 θύματα), ενώ τη ζωή του έχασε και το σύνολο των επιβατών που βρισκόντουσαν στις τέσσερις πτήσεις που πέρασαν στον έλεγχο των ισλαμιστών τρομοκρατών (255 νεκροί), ενώ 125 θάνατοι σημειώθηκαν και στο Πεντάγωνο.

 

Ως δράστες των επιθέσεων ταυτοποιήθηκαν 19 υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, με τις αμερικανικές αρχές να δηλώνουν εξαρχής πως οι δράστες εκτελούσαν εντολές του αρχηγού της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, δίνοντας αφορμή στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ για τον σχεδιασμό και τελικά την πραγμάτωση των εισβολών σε Αφγανιστάν (2001) και Ιράκ (2003) στα πλαίσια του Πολέμου ενάντια στην Τρομοκρατία.

Photos: ΑP