Την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας τίμησε ο Ελληνισμός της Βιέννης

Την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας τίμησε ο Ελληνισμός της Βιέννης

Με πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ελληνοορθόδοξο καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ιστορική Συνοικία των Ελλήνων στο κέντρο της Βιέννης, και στη συνέχεια με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του μεγάλου οραματιστή, προδρόμου και εθνομάρτυρα, Ρήγα Φεραίου, ο Ελληνισμός της Βιέννης τίμησε σήμερα την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821.

Παρόντες στη δοξολογία και στην τελετή για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στη Βιέννη, στην πόλη όπου έγινε το πρωτανάκρουσμα του Γένους, ήταν πολλά μέλη της ομογένειας, Αυστριακοί φίλοι της Ελλάδας και εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών στην Αυστρία, με επικεφαλής την πρεσβευτή της Ελλάδας Χρυσούλα Αλειφέρη.

Στην πανηγυρική ομιλία της στη δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, η κυρία Αλειφέρη μιλώντας για τη σημασία της επετείου, τόνισε πως τιμώνται όλοι οι ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού αλλά και οι αγωνιστές του πνεύματος και των γραμμάτων.

Αυτοί, όπως επισήμανε, κράτησαν ζωντανή την ελληνική φλόγα και βοήθησαν να ξαναζωντανέψουν μαζί με την Δυτική Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό οι αρχές και οι αξίες και ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση.

Ειδική αναφορά έκανε η πρέσβειρα της Ελλάδας για τη Βιέννη, όπου έζησαν και έδρασαν οι ήρωες αγωνιστές, με πρώτο τον Ρήγα Βελεστινλή με την πρωτοποριακή Χάρτα του και τον εμπνευσμένο του Θούριο, και σπουδαίοι πολιτικοί όπως ο Καποδίστριας και οι Υψηλάντες.

Στη Βιέννη δημιούργησαν επίσης οι λόγιοι Νεόφυτος Δούκας, Άνθιμος Γαζής ή Θεόκλητος Φαρμακίδης, και οι εκδότες αδελφοί Μαρκίδες-Πούλιου και Γεώργιος Βενδώτης, ενώ ακριβώς στη Βιέννη εκδόθηκαν οι πρώτες στην ιστορία ελληνικές εφημερίδες στην ελληνική γλώσσα (το 1784), αλλά και περιοδικά και βιβλία λαϊκού περιεχομένου.

Η ίδια αναφέρθηκε στην ιστορική Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1804 και λειτουργεί ανελλιπώς επί 214 χρόνια έως σήμερα, υπηρετώντας και μεταδίδοντας την ελληνική παιδεία, τη θρησκεία και τον ελληνικό πολιτισμό.

Στο χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, τονίζοντας τη συμβολή του Ελληνισμού της Βιέννης στην Επανάσταση του 1821, διαβεβαίωσε πως και σήμερα οι Έλληνες της Αυστρίας καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα ενωμένη να αποτελεί και στο μέλλον το φως και το φάρο του κόσμου.

Ακολούθως, η ομήγυρη, με επικεφαλής τους μαθητές και μαθήτριες της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης συμμετείχε στο αρχιερατικό τρισάγιο που τελέστηκε για τον μεγάλο οραματιστή, πρόδρομο και εθνομάρτυρα, όπως και για τους άλλους ήρωες της Εθνικής Επανάστασης, στο προαύλιο του ελληνοορθόδοξοου Ναού του Αγίου Γεωργίου στην αναμνηστική πλάκα-μνημείο του Ρήγα Φεραίου.

Στεφάνια στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η πρεβευτής της Ελλάδας, ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα προεδρία των ιστορικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, αντιπροσωπεία των μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης, οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία, εκπρόσωποι του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου Βιέννης και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παρέα» του Γκρατς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ