Νέο «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς: Οι Τούρκοι επιμένουν για «υποψία σοβαρού εγκλήματος»

Νέο «όχι» στους Έλληνες στρατιωτικούς: Οι Τούρκοι επιμένουν για «υποψία σοβαρού εγκλήματος»

(φωτογραφία από dha.com.tr)

Απέρριψε το δικαστήριο της Αδριανούπολης το τέταρτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρης Κούκλατζη, με τους δύο Έλληνες να έχουν δικαίωμα να καταθέσουν νέο αίτημα σε ένα μήνα από σήμερα.

Ειδικότερα, οι δύο στρατιωτικοί οι οποίοι κρατούνται επί 111 μέρες στις τουρκικές φυλακές μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης. Το σημερινό αίτημα εξετάστηκε νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των τουρκικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή, ενώ το κατηγορητήριο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Ο δικαστής που εξέτασε άμεσα το αίτημα αποφάσισε να παραμείνουν προφυλακισμένοι με το σκεπτικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην προγενέστερη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό δικαστήριο αναφέρει ότι μετά την εξέταση των δηλώσεων των συνηγόρων, τις δηλώσεις των υπόπτων, των φακέλων τους και όλων των υπολοίπων στοιχείων, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι οι ύποπτοι διέπραξαν το το έγκλημα της εισόδου στις απαγορευμένες στρατιωτικές ζώνες. 

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, τα συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη υποψίας σοβαρού εγκλήματος σε συνδυασμό με την έλλειψη σταθερού τόπου διαμονής τους στην Τουρκία, εγείρουν υποψίες για το ενδεχόμενο διαφυγής τους. Παράλληλα, η διαδικασία εξέτασης των ψηφιακών στοιχείων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η φύση του εγκλήματος, ειδικά όταν πρόκειται για ενεργούς στρατιωτικούς με τις υποψίες να ενισχύονται καθώς πρόκειται για ελάχιστα απαιτούμενα στο επάγγελμά τους.

Σε αυτή τη βάση και υπό το γεγονός ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται επισείει ποινή έως και πέντε χρόνια φυλάκισης, το δικαστήριο αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι στις συνθήκες κράτησής τους.

Από την πλευρά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, οι Αγγ. Μητρετώδης και Δ. Κούκλατζης επανέλαβαν τις θέσεις που είχαν υποστηρίξεις, με τον πρώτο να αναφέρει ότι «δεν είχαμε σκοπό να διαπράξουμε κάποιο έγκλημα» και τον δεύτερο να τονίζει ότι δεν είχαμε δόλο.

Σημειώνεται ότι με παρόμοια αιτιολογία είχαν απορριφθεί και τα τρία προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης, αναφέροντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, καθώς και ότι η τουρκική δικαιοσύνη ακόμη εξετάζει τα «ψηφιακά στοιχεία» που κατασχέθηκαν από αυτούς.

Ωστόσο, μετά και τη σημερινή απόρριψη γίνεται σαφές ότι αποδομείται το επιχείρημα πως δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και άρα είναι ύποπτοι διαφυγής, καθώς οι δυο στρατιωτικοί προσφάτως μετατέθηκαν σε ελληνική υπηρεσία στην Άγκυρα προκειμένου να έχουν διεύθυνση μόνιμης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαΐου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν καταθέσει το τρίτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο είχε απορριφθεί από το τουρκικό δικαστήριο. 

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίσταση οι αρχές είχαν διοργανώσει κανονικό σόου, αφού οι τηλεοπτικές κάμερες είχαν σχεδόν ελεύθερη πρόσβαση στους Έλληνες στρατιωτικούς, καταγράφοντας τη μεταφορά τους στα δικαστήρια με χειροπέδες.

Τότε το πλημμελειοδικείο απέρριψε εκ νέου το αίτημα με το ίδιο σκεπτικό που είχε παρουσιάσει και τις προηγούμενες φορές, ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν σταθερή διεύθυνση διαμονής και είναι ύποπτοι διαφυγής.

Δείτε το βίντεο της μεταγωγής των δύο Ελλήνων αξιωματικών

(φωτογραφία yenisafak.com)