Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής

Ομόφωνα αθώοι Ηριάννα και Περικλής

Παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέως, η έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών έκρινε ομόφωνα ότι δύο κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Ηριάννα και ο Περικλής είναι αθώοι, χωρίς αμφιβολίες.

Μετά από πολυήμερη διαδικασία, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου η οποία κήρυξε αθώους τους δύο, που σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών ο καθένας. Στην αγόρευσή του ο πρόεδρος της έδρας, «τα στοιχεία δεν έδειξαν τίποτε. Δεν αποδείχτηκε παράνομη δραστηριότητα. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν ποινικοποιούνται. Το DNA είναι εργαλείο εντόνως αμφισβητούμενο».

Σύμφωνα με την απόφαση, το δείγμα DNA -πάνω στο οποίο βασίστηκε εν πολλοίς η δημιουργία δικογραφίας για την Ηριάννα και τον συγκατηγορούμενο της- «είναι χαμηλής ποσότητας και ποιότητας εντόνως αμφισβητούμενο». Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, ο βασικός μάρτυρας κατηγορητηρίου δεν κρίθηκε αξιόπιστος ενώ παράλληλα δεν προέκυψε τίποτα μεμπτό από την άρση των τηλεφωνικών συνομιλιών των δύο. Τέλος, ούτε στοιχείο για «μισθώσεις για παράνομη δράση προέκυψαν» αλλά ούτε και για παράνομη δραστηριότητα.

 

Νωρίτερα, η εισαγγελέας στην πρότασή της είχε υποστηρίξει ότι η πραγματογνωμοσύνη του DNA για την Ηριάννα, με βάση την οποία καταδικάστηκε, είναι αξιόπιστη και συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα. Οι δύο κατηγορούμενοι, κατά την εισαγγελική λειτουργό, ανεξάρτητα εάν το αρνούνται για υπερασπιστικούς λόγους, είναι μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» με σκοπό την τέλεση αδικημάτων. Χαρακτήρισε μάλιστα «αφήγημα», όσα λέγονται ότι η Ηριάννα είναι στη φυλακή από μεθοδεύσεις και κατασκευές της αστυνομίας.