Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του δομημένου ομολόγου

Αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης του δομημένου ομολόγου

Με μια σειρά αθωώσεων ολοκληρώθηκε η υπόθεση που είχε γίνει γνωστή ως το σκάνδαλο του «δομημένου ομολόγου», καθώς η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ουσιαστικά πως δεν υπήρξε κάτι μεμπτό στην υπόθεση της αγοραπωλησίας ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία την περίοδο 2007-09, συνεπώς και καμία ζημία για αυτά.

Ειδικότερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ανέτρεψε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου το οποίο εκδώσει βαρύτατες ποινές από 13 έως 25 χρόνια κάθειρξης (και χρηματικές ποινές έως και 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπρόσωπο εταιρείας), αθωώνοντας όλους τους κατηγορούμενους για το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά από 16 μήνες που διάρκεσε η δίκη, οι δικαστές ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους στους 13 κατηγορουμένους για την αγορά με "καπέλο" του δομημένου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ που εκδόθηκε το 2006 αλλά του μη δομημένου ομολόγου των 70 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδοθεί λίγους μήνες νωρίτερα.

Με την ετυμηγορία που ανακοίνωσαν οι δικαστές, αθωώθηκαν για τις κακουργηματικές κατηγορίες (μεταξύ άλλων της απάτης, της απιστίας και της εγκληματικής οργάνωσης) οι τότε πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ,ΤΕΑΥΦΕ αλλά και οι υπεύθυνοι των εταιρειών JP Morgan, ΝΑΜ και ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες εταιρείες σύμφωνα το κατηγορητήριο, ήταν μεσάζοντες στην πώληση του δομημένου ομολόγου.

Ένοχοι κρίθηκαν ωστόσο οι εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ για έκδοση εικονικών τιμολογίων της εταιρείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πρόκειται τους Γιώργο Αποστολίδη και Θεόδωρο Πρινιωτάκη. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επιβλήθηκε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή με αποτέλεσμα και θα οδηγηθεί στη φυλακή. Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για έκδοση εικονικών τιμολογίων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε βαθμό πλημμελήματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 8 ευρώ η μέρα.

Αντίθετα, οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν αθώοι από κάθε κατηγορία είναι: ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδη, η διευθύντρια του ταμείου Παναγιώτα Καραδήμα, οι πρώην υπεύθυνοι του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτης Δεμέστιχας και Γερ. Κονιδάρης, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνος Χρηστίδης, ο υπεύθυνος της ΝΑΜ Γιώργος Παπαμαρκάκης, τα στελέχη της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, το στέλεχος της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγος.