Juncker σε Erdogan: Ελπίζω να λυθεί το θέμα με τους Έλληνες στρατιωτικούς πριν το Πάσχα

Juncker σε Erdogan: Ελπίζω να λυθεί το θέμα με τους Έλληνες στρατιωτικούς πριν το Πάσχα

Ελπίδες για επιστροφή στην πατρίδα των δύο Ελλήνων αξιωματικών άφησε η Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς στο τέλος της κοινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, εξέφρασε την πίστη του ότι το θέμα θα επιλυθεί ομαλά και την ελπίδα του ότι αυτό θα συμβεί πριν το ορθόδοξο Πάσχα. 

Τόσο ο επικεφαλής της Κομισιόν, όσο και ο Donald Tusk, τόνισαν ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο διάλογος των δύο πλευρών.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, επισήμαναν τις ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Ο κ. Tusk σημείωσε ότι ρισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου, όπως και με την κράτηση πολιτών της ΕΕ, αναφερόμενος ουσιαστικά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. 

Ο Jean-Claude Juncker υπογράμμισε ότι Η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την κατάργηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και να μην φυλακίζει δημοσιογράφους, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για να επιλυθεί ομαλά και δίκαια το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, εκφράζοντας την ελπίδα του αυτό να έχει γίνει πριν το ορθόδοξο Πάσχα. 

Ο Donald Tusk υπογράμμισε ακόμα ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα στη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους που βρίσκονται στη δική της ΑΟΖ. Τέλος σημείωσε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, T. Erdogan, δήλωσε ότι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναμένει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 3 δισ. ευρώ για να βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής των προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ. Τόνισε ότι αναμένει να διευθετηθεί το θέμα των βίζα Τούρκων πολιτών για την ΕΕ, σημείωσε ότι θα ήταν λάθος της Ευρώπης να απομονώσει την Τουρκία από εταίρο της, ενώ τέλος απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Erdogan είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.