8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κάθειρξη 13 ετών σε Μιχαλολιάκο-ηγετική ομάδα πρότεινε η εισαγγελέας

Κάθειρξη 13 ετών σε Μιχαλολιάκο-ηγετική ομάδα πρότεινε η εισαγγελέας
Eurokinissi

Κάθειρξη 13 ετών πρότεινε για τη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία εισηγήθηκε επίσης ισόβια κάθειρξη για τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα.

Συγκεκριμένα, η αγόρευση της Εισαγγελέως ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 π.μ., όπου υπέβαλε την πρότασή της για τις ποινές με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Έτσι, η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οκτώ χρόνια στους άμεσους συνεργούς που δεν έχουν ελαφρυντικά, ενώ έξι χρόνια για όσους έχουν. Εκτός από τα ισόβια, η εισαγγελέας πρότεινε και ποινή 7 ετών για τον Ρουπακια για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής εισηγήθηκε 13 χρόνια κάθειρξης. Πρόκειται για τους καταδικασθέντες: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε 7 χρόνια κάθειρξης στους πρώην βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριος Κουκούτσης),

Για τους 4 πρώην βουλευτές Μπούκουρα, Αρβανίτη, Μίχο και Αλεξόπουλο που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 5 ετών.

Για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες πρότεινε για τους Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, που κατηγορούνται για απόπειρα και με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής, κάθειρξη 7 ετών στον καθένα. Για την ίδια πράξη πρότεινε για τον Πανταζή κάθειρξη 10 ετών.

Για την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ πρότεινε: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος 3 ατόμων, κατά συρροή, κάθειρξη 10 μηνών στον καθένα. Χατζηδάκης για απλή πράξη αλλά έχει και ελαφρυντικά, 6 μήνες για κάθε μια πράξη.

Για παράνομη οπλοκατοχή πρότεινε: Άγγος 8 μήνες και 600 ευρώ. Μιχάλαρος φυλάκιση 8μηνών και 600 ευρώ. Πατέλης φυλάκιση 13 μήνες και 600 ευρώ. Σαντοριναίος, φυλάκιση 15 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ. Παράβαση του 456/1956 για Καζαντζόγλου, 3 μήνες και 600 ευρώ.

Για διατάραξη κοινής ειρήνης η εισαγγελέας εισηγήθηκε: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, 8 μήνες στον καθένα. Χατζηδάκης: 4 μήνες. Παράνομη οπλοχρησία: Αντωνακόπουλος, Καστρινός, Πανταζής, 6 μηνών στον καθένα. Χατζηδάκης με ελαφρυντικό μετεφηβική ηλικία, 3 μήνες.

Μετά την εισαγγελική πρόταση τον λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να λάβει την απόφασή του. Εκτιμάται ότι η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών θα ανακοινωθεί αύριο.

Ποιοι είχαν ελαφρυντικά

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, σε κανένα από τα 7 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επιπλέον, ελαφρυντικά δεν αναγνωρίστηκαν στους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωσης. Συγκεκριμένα, τους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση.

Όσον αφορά τη δολοφονία Φύσσα, δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στον Γιώργο Ρουπακιά, καθώς και στους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Αγγο, Κομιανό, Κορκοβίλη, Μιχάλαρο, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Θ. Τσόρβα και Ν. Τσόρβα, οι οποίοι εκτός από το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση θα αντιμετωπίσουν ποινή και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους Αντωνακόπουλο, Καστρινό και Πανταζή, ενώ για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στον πρώην πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Τάσο Πανταζή.

Αντίθετα, το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερις βουλευτές που κατηγορούνται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχαήλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.