ΟΛΘ ΑΕ: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ»

ΟΛΘ ΑΕ: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ»

Του Γιώργου Σ. Σκορδίλη

Σε επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, προχωρά άμεσα ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του, στην οποία επισημαίνεται ότι οι εν λόγω επενδύσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο πακέτο υποχρεωτικών επενδύσεων, προβλέπονται από την Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΘ Α.Ε.

Επιμελώς η διοίκηση της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. υπογραμμίζει την συνέπεια που επιδεικνύει έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των αναδομών του λιμένα, απώτερος στόχος των οποίων δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της συμπρωτεύουσας σε μεταφορικό κόμβο διεθνούς εμβέλειας τόσο για τα Βαλκάνια, όσο και για την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγές του Liberal υποστηρίζουν ότι ενώ η διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης «τρέχει» με ιλιγγιώδης ταχύτητες τα επενδυτικά πλάνα της, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται οι δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και κυρίως οι δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα συνδέει το λιμάνι με τα Βαλκάνια.

Εμμέσως πλην σαφώς η ΟΛΘ Α.Ε. στέλνει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση το οποίο λέει: «Εμείς είμαστε έτοιμοι και προχωράμε σε ότι έχουμε δεσμευτεί και αναμένουμε και από το δημόσιο να πράξει το ίδιο».

Αναλυτικότερα και με βάσει το επενδυτικό πλάνο του οργανισμού, τα 180 εκατ. ευρώ αφορούν στις εξής επενδύσεις :

Επέκταση της λιμενικής υποδομής του 6ου προβλήτα και συγκεκριμένα:

- Κατασκευή νέου πρόσθετου κρηπιδώματος μήκους τουλάχιστον 440 μέτρων, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 400 μέτρα πρέπει να έχουν ωφέλιμο βάθος -16,5μ. τουλάχιστον.

- Κατασκευή πρόσθετης χερσαίας ζώνης, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων, κατά μήκους του παραπάνω νέου κρηπιδώματος.

- Κατασκευή όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας του νέου κρηπιδώματος και της αντίστοιχης χερσαίας ζώνης.

Προμήθεια εξοπλισμού του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και του Σταθμού Χύδην Φορτίου, στον 6ο Προβλήτα.

Επενδύσεις γενικής ανάπτυξης λιμένα, περιλαμβανομένων των Έργων Αποκατάστασης του Κτιρίου του Παλαιού Τελωνείου.

Η έναρξη της Επενδυτικής Περιόδου έπεται μιας σειράς προπαρασκευαστικών ενεργειών που αφορούν την ωρίμανση των Υποχρεωτικών Επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υπογραφής Σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Ανεξάρτητου Μηχανικού, με αντικείμενο την επίβλεψη των Πρώτων Υποχρεωτικών Επενδύσεων και την έκδοση Συμπληρωματικής Εγγυητικής Επιστολής Καλής Εκτέλεσης από την ΟΛΘ Α.Ε., ύψους 20 εκατ. ευρώ.