Υποτονικό κλίμα με καθοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποτονικό κλίμα με καθοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποτονικό κλίμα, με περιορισμένους όγκους συναλλαγών, επικρατεί κατά τη σημερινή -παραμονή Χριστουγέννων- συνεδρίαση των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, έπειτα από τη συνεδρίαση της Wall Street την Παρασκευή, όπου ο Dow κατέγραψε τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2008. 

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,48% με όλους σχεδόν τους επιμέρους κλάδους του να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Πτωτικά κινείται ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,43% στις 6.693,21 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC σημειώνει απώλειες 1,07% και βρίσκεται στις 4.643,98 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX υποχωρεί 0,4% στις 8.518,90 μονάδες.

Κλειστά είναι τα χρηματιστήρια της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

Στις επιμέρους μετοχές ξεχωρίζει η άνοδος της γερμανικής Delivery Hero, κατά σχεδόν 10% μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της από την ολλανδική ανταγωνίστρια Takeaway.com για 1,1 δισ. δολάρια.

Αντίθετα μικρές απώλειες καταγράφει η μετοχή της BMW μετά τη γνωστοποίηση επιβολής προστίμου από τις αρχές της Ν. Κορέας λόγω καθυστερημένης απόσυρσης μοντέλων με προβλήματα στον κινητήρα.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αγωνιούν για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις πολιτικές εξελίξεις εντός των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, υποτονικά κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με τα χρηματιστήρια σε Ιαπωνία, Ινδονησία και Φιλιππίνες να είναι κλειστά. 

Στην Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο Shenzhen Composite σημείωσε άνοδο 0,86%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε 0,3%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 0,4%. Αντίθετα, κέρδη 0,4% κατέγραψε ο ASX στην Αυστραλία.