Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους επενδυτές η κλιμάκωση των ενστάσεων στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση εναντίον πετρελαϊκών υποδομών στη Σαουδική Αραβία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,44%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,19% στις 7.353,17 μονάδες και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,55% στις 12.400,03 .

Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,74% στις 5.613,91 μονάδες.

Αντίστοιχη εικόνα και στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον δείκτη FTSE MIB στην Ιταλία να έχει απώλειες 0,97% στις 21.967,26 μονάδες και στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,57% στις 9.087,00 μονάδες.

Κατά 1,5% έπεσαν οι μετοχές στους τομείς της ψυχαγωγίας και των ταξιδιών, μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) να δώσει το πράσινο φως στις ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στην ΕΕ, ως αντίποινα για τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις στις εταιρίες αεροσκαφών.

Οι μετοχές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημείωσαν άνοδο 3%, μετά την άνοδο των τιμών που έφερε η επίθεση σε πετρελαϊκές υποδομές στη Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, λόγω της επίθεσης στην Σαουδαραβική Aramco, διεκόπη η εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ποσότητα που ξεπερνά το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού. Τα συμβόλαια αργού Brent, σημειώνουν την υψηλότερη άνοδό τους μέσα σε μία ημέρα, από την έναρξη του Πολέμου του Κόλπου το 1991 με αύξηση γύρω στο 10%.

Μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ πως τα αμερικανικά όπλα «είναι έτοιμα» και αναμένει την τελική επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας για να δράσει, διάχυτη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ σχετικά με το Brexit, καθώς ετοιμάζεται να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στην Ιταλία, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και να ιδρύσει ένα νέο κεντρώο σχηματισμό, περιπλέκοντας με αυτό τον τρόπο την νέα κυβερνητική συμμαχία του PD με το κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Σε άλλα εταιρικά νέα, ο η αμερικανική εταιρία ΜΜΕ Axel Springer, που μεταξύ άλλων εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απολύσεις, μετά και την εξαγορά του μεγαλύτερου μεριδίου των μετοχών της από το αμερικανικό fund KKR.

Μετά την απόφαση του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να απορρίψει την πρόταση εξαγοράς του, ύψους 36,6 δισ. δολαρίων από το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η ασιατική χρηματαγορά ξεκινά συναντήσεις με επενδυτικές του LSE, σε μια προσπάθεια να πετύχει το στόχο της μέσω επιθετικής εξαγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, μεικτή ήταν η εικόνα στις ασιατικές αγορές, μετά και στοιχεία που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Αύγουστο, κατέγραψε τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 17,5 ετών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο» για την οικονομία της Κίνας να αναπτυχθεί σε ρυθμό της τάξης του 6% και πάνω.