Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας - Πτώση 3% στις κινέζικες αγορές

Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας - Πτώση 3% στις κινέζικες αγορές

«Βουτιά» σημειώνουν οι αγορές στην Κίνα, καθώς η χτεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το επίπεδο ρευστού που πρέπει να έχουν οι τράπεζες ως απόθεμα, δείχνει να μην πείθει τους επενδυτές.

Η λαϊκή τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα μειώσει το επίπεδο ρευστού που πρέπει να διαθέτουν ως απόθεμα οι τράπεζες, ώστε να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης και να προωθήσουν την ανάπτυξη.

Η μείωση του επιπέδου είναι η τέταρτη στην οποία προχωράει η κινεζική κεντρική τράπεζα φέτος, μετά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου να επιταχύνει σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα υποδομών, καθώς η οικονομία παρουσιάζει σημάδια περαιτέρω επιβράδυνσης, σημειώνοντας νέα χαμηλά.

Οι συντελεστές ελάχιστων αποθεματικών (RRRs) βρίσκονται σήμερα στο 15,5% για τα μεγάλα ιδρύματα και 13,5% για τις μικρότερες τράπεζες και πρόκειται να μειωθούν κατά 100 μονάδες βάσης από τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για μια ένδειξη ότι οι Αρχές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως είναι νευρικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

 

Τον προηγούμενο μήνα ωστόσο η Κίνα εξέδωε μια 71σέλιδη έκθεση στην οποία προσπαθούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες, κάνοντας λόγο για μια «ανθεκτική οικονομία» του Πεκίνου που δεν φοβάται τις εμπορικές διαμάχες.

«Η Κίνα αντιμετωπίζει πιθανότατα τη χειρότερη περίοδο από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κάθε εξέλιξη είναι εναντίον της», δήλωσε ο Φρέιζερ Χάουι, ανεξάρτητος αναλυτής που έχει γράψει βιβλία για την Κίνα και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

«Σίγουρα θέλουν να κρύψουν οποιεσδήποτε ενδείξεις πανικού ή σχεδόν πανικού... ωστόσο είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι ήρεμα στην Κίνα», πρόσθεσε.

Οι ασιατικές αγορές καταγράφουν απώλειες υπό το βάρος της Κίνας, ενώ και το γιουάν υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται την τελευταία κίνηση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 

Ο δείκτης Shangai υποχωρεί 3,20% ή 90 μονάδες στις 2.731 μονάδες, ενώ και ο SZSE Component καταγράφει απώλειες 3,31% στις 8.123 μονάδες.