7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Yποχωρεί κάτω από το 1,20 το EUR/USD

Yποχωρεί κάτω από το 1,20 το EUR/USD

Το EUR/USD  διέσπασε καθοδικά και το ψυχολογικό επίπεδο του 1,20 κατά την αρχή διαπραγμάτευσης της ευρωπαϊκής ζώνης, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Το δολάριο ΗΠΑ αυξάνεται παράλληλα με τις αποδόσεις των τίτλων χρέους του αμερικανικού δημοσίου, που υποστηρίζονται από ελπίδες δημοσιονομικής τόνωσης και τα ισχυρά δεδομένα των ΗΠΑ, ενώ το ευρώ δέχεται πιέσεις από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας στη ευρωπαϊκή ήπειρο και των σημαντικών προβλημάτων στο πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε άνοδο, καθώς οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν φθάσει στο 1,14% κοντά στα υψηλά που παρατηρήθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί έχουν κάνει ένα ακόμα διαδικαστικό βήμα για να περάσουν το φιλόδοξο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Μια λάμψη ελπίδας για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έρχεται από την Ιταλία, όπου ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση εν μέσω της πολιτικής κρίσης της χώρας. Ο Ντράγκι είναι μια σεβαστή φιγούρα που έχει καθησυχάσει  τις αγορές ξανά και ξανά, αλλά δεν είναι σαφές εάν μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία.

Το ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο του 1,20 που χρησίμευε ως κρίσιμη υποστήριξη έχει ήδη παραβιαστεί, δημιουργώντας ένα προσωρινό πλεονέκτημα για τους πωλητές της ισοτιμίας. Ο σχετικός δείκτης ισχύος τάσης στο γράφημα τεσσάρων ωρών είναι πάνω από 30, επομένως ακόμα εκτός των όρων υπέρ-πώλησης. Το ζεύγος νομισμάτων διαπραγματεύεται επίσης κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των 50, 100 και 200 ημερών, δείχνοντας επίσης προδιάθεση για συνέχιση των πιέσεων της ισοτιμίας.

Επόμενο επίπεδο στήριξης είναι το 1,1960 το οποίο παρείχε κάποια υποστήριξη στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ενώ ακολουθεί το 1,1930 και στη συνέχεια τα 1,1890 και 1,1850, που χρονολογούνται ήδη από το περασμένο Νοέμβριο.

Από την άλλη πλευρά, η προηγούμενη γραμμή στήριξης 1,2050 είναι τώρα ισχυρή αντίσταση. ενώ στη συνέχεια τα επίπεδα των 1,2090, 1,2130 και 1,2155 θα δυσκολέψουν οποιαδήποτε ανοδική κίνηση.

Το γενικότερο κλίμα και η τεχνική εικόνα του γραφήματος της ισοτιμίας ευνοούν τις πιθανότητες για περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας,  η οποία όμως αναμένουμε ότι δεν θα λάβει μεγάλη έκταση επί του παρόντος και θα υπάρξουν σημεία στήριξης, όπου η ισοτιμία θα αντιδράσει προσπαθώντας να περιορίσει μία εκτενέστερη πτώση.