Xρηματιστήριο: Ιανουάριος με άνοδο και εισροές από τους ξένους

Xρηματιστήριο: Ιανουάριος με άνοδο και εισροές από τους ξένους

Να τα λέμε όλα: Στο προηγούμενο άρθρο που αφορούσε τα στατιστικά του ΧΑ (Axia numbers) είχαμε γκρινιάξει για την αργοπορημένη έκδοση των στοιχείων. Η έκδοση του Ιανουαρίου μας γυρίζει στην κανονικότητα αφού από την περασμένη Παρασκευή έχουν δοθεί τα στοιχεία στη δημοσιότητα. 

Με βάση τα επίσημα στοιχεία οι ξένοι επενδυτές ήταν αγοραστές τον Ιανουάριο κατά 26,34 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις των Ελλήνων αφορούν κωδικούς ιδιωτών και θεσμικούς επενδυτές και προήλθαν αποκλειστικά από μετοχές του FTSE-25. Ο Ιανουάριος ήταν μήνας εκροών για τα ελληνικά μετοχικά αμοιβαία τα οποία εξαγόρασαν μερίδια αξίας 4,6 εκατ. ευρώ. 

Η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε στο 65,85% από 64,70% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ η συμμετοχή τους στο σύνολο των συναλλαγών περιορίστηκε στο 50,9% από 53,5% τον Δεκέμβριο και 53,95% όλο το 2021. H Γερμανία έχει πάρει για τα καλά την πρωτοκαθεδρία των συναλλαγών πραγματοποιώντας το 35% του τζίρου και έχοντας και τη μερίδα του λέοντος πλέον στις εισροές με 56,7 εκατ. ευρώ, με μόλις 9 ενεργές επενδυτικές μερίδες. Ακολουθεί η Τσεχία με 27,5 εκατ. ευρώ και οι ΗΠΑ με 16,6 εκατ. ευρώ. 

Στον αντίποδα βρίσκεται το Ην. Βασίλειο με εκροές 40 εκατ. ευρώ και περίπου 30% μερίδιο, το οποίο έρχεται από 30 επενδυτικές μερίδες. Πωλητές και οι Γάλλοι με 22,7 εκατ. ευρώ ενώ στην τρίτη θέση από πλευράς εκροών η Ιρλανδία με 8,8 εκατ. ευρώ. Οι δύο πρώτες χώρες σε εισροές και εκροές με 39 κωδικούς έχουν μερίδιο αγοράς 65% στις εντολές των ξένων θεσμικών.

Οι ενεργοί κωδικοί διατηρήθηκαν κοντά στο μέσο όρο του 2021 (28.227) και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η εταιρική έκδοση ομολόγου που έτρεξε μέσα στο μήνα προϊόν το οποίο πάντα συγκεντρώνει ενδιαφέρον και από τα καταθετικό κοινό. Στα αξιοσημείωτα ακόμα η παρουσία κωδικών από Ζάμπια (αγοραστές με 300 χιλ. ευρώ) και της Τουρκίας (πωλητές με 130 χιλ. ευρώ). 

O Φεβρουάριος παρά τους γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς τρέχει με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 94 εκατ. ευρώ, 17,6% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο και 63% σε σχέση με τον περυσινό Φεβρουάριο. Η αξία της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ είναι κοντά στα 70 δις ευρώ έναντι 53 δις ευρώ πέρυσι. Καλά νέα για την ΕΧΑΕ, η οποία εκτός από τα αυξημένα έσοδα σε επίπεδο εταιρικών πράξεων μετράει ήδη 2 αυξήσεις κεφαλαίου (53 εκατ. ευρώ), 2 εταιρικά ομόλογα (200 εκατ. ευρώ) αλλά και τρεις δημόσιες προτάσεις (Ευρωπαϊκή Πίστη, Καραμολέγκος, Νίκας) σε εταιρίες προς αποχώρηση από το ταμπλό.