8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά κάτω από τις 860 μονάδες με απώλειες 0,88%

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ξανά κάτω από τις 860 μονάδες με απώλειες 0,88%

Μόλις μία συνεδρίαση, κράτησε ο «ενθουσιασμός» των αγοραστών για το ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο των ανακοινώσεων MSCI, που ήθελαν την προσθήκη των Εθνικής και Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI Standard Greece και σήμερα, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, πολύ γρήγορα οι πωλητές, μαζί με τους profit takers πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο, στο οποίο παρέμειναν μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την ψυχολογία των αγοραστών σε Ευρώπη και Χ.Α. επιβάρυναν οι επιφυλακτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη σε ευρωζώνη και ευρωπαϊκή ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, με 2,7% αναμένεται να τρέξει η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή ένωση φέτος και με 2,3% του χρόνου, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, καθώς στις χειμερινές προβλέψεις της ήταν στο 4% και 2,8% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη προβλέπεται στο 6,1% φέτος και στο 2,7% το 2023.

Ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του Φεβρουαρίου (4,9% ήταν η πρόβλεψη για το 2022 και 3,5% για το 2023). Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός στη συνέχεια, πριν υποχωρήσει το 2023.

Σύμφωνα με αναλυτές, «η άνοδος του πληθωρισμού προϊδεάζει ότι οι πιέσεις στα ομόλογα αναμένεται να συνεχιστούν, με ότι αυτό σημαίνει για τις αποτιμήσεις των μετοχών, οι οποίες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τις αρχές του έτους. Η ενεργειακή κρίση, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση του κόστους χρήματος, επισκιάζουν κάθε άλλη εξέλιξη για τις αγορές». Σε μία περίοδο, όπου το «φθηνό χρήμα» αύξησε δραματικά υπερδανεισμένα κράτη και επιχειρήσεις, με τις περισσότερες από τις δεύτερες τα λειτουργικά τους αποτελέσματα να μην μπορούν να καλύψουν τα τοκοχρεωλύσια των δανείων τους, η υποχώρηση των μετοχικών αποτιμήσεων, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα επιτόκια και τον πληθωρισμό δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τους επόμενους μήνες. Αυτά χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα «απόνερα» από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τεχνικά, ο ΓΔΧΑ αντέδρασε πρόσφατα από τις 850 μονάδες, που διατήρησαν τις ιδιότητές τους ως επίπεδο στήριξης της αγοράς. Η μάχη δεν έχει κερδηθεί ακόμα, όπως φάνηκε και σήμερα, ωστόσο μια πρώτη αντίδραση επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του επιπέδου. Αντίθετα η διάσπαση των 850 μονάδων, θα οδηγήσει το ΓΔ στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου, δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και οι παρουσιάσεις των εισηγμένων εταιρειών συνεχίζονται την εβδομάδα που ξεκίνησε. Ξεχωρίζουν αυτές των Fourli (17/05) και Frigoglass (19/05).

Στο εξωτερικό το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των πρώτων στοιχείων για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου στην Ευρώπη την Τρίτη, καθώς και στοιχείων πληθωρισμού Απριλίου σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Μάιο. Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, αλλά και από την ταχύτητα με την οποία αλλάζουν αποφάσεις και ψυχολογία τα Funds και οι ενεργοί traders.

«Η ανησυχία για την σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει, με τα τελευταία στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας, σήμερα το πρωί, να διαμορφώνονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Στο εσωτερικό, σημαντική αδυναμία επιδεικνύει ο τραπεζικός δείκτης επηρεαζόμενος από την εν δυνάμει σημαντική επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Στο βασικό σενάριο ο ΓΔΧΑ εκτιμάται ότι θα κινηθεί εντός της περιοχής των 820 - 920 μονάδων εν αναμονή και των εταιρικών αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου. Απαιτείται τουλάχιστον σταθεροποίηση των διεθνών δεικτών ώστε να καταφέρει ο εγχώριος δείκτης να διασπάσει το προαναφερόμενο εύρος τιμών», όπως επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

«Τα νέα από τον πληθωρισμό, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά μπορούν να θεωρηθούν. Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων από την FED για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν τιμολογηθεί στις υπάρχουσες εισηγμένες εκδόσεις σταθερής απόδοσης, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να τιμολογείται και σε νέες εκδόσεις κρατικών και εταιρικών τίτλων. Η αγορά αναμένει το προσεχές διάστημα, η αύξηση του κόστους δανεισμού να περάσει και στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια κέρδους, την απαιτούμενη απόδοση νέων επενδύσεων, αλλά και την χρηματοδότηση εγχειρημάτων εξαγορών.

Εκτός από το κόστος χρήματος, η αύξηση των επιτοκίων ανεβάζει το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών, επιδρώντας στην θεωρητική δίκαιη τιμή τους, περιορίζοντας έτσι το δυνητικό ανοδικό περιθώριο. Την ίδια στιγμή η σημαντική πτώση που επικρατεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων, δημιουργεί σοβαρά ‘απόνερα’ και φόβους εξάπλωσης των πιέσεων και στις οργανωμένες αγορές. Το χρηματιστηριακό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές, καθώς καμία άλλη εξέλιξη δεν οδήγησε σε αποφόρτιση των εκκρεμοτήτων που οδηγούν αυτή την περίοδο τις επενδυτικές αποφάσεις και συντηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας.

Το πρώτο σετ από τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, αντανακλά την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των Α’ υλών σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα το είδος της εταιρείας. Αν δεν αλλάξει κάτι πολύ σύντομα, οι εισηγμένες και δη οι εμπορικές εταιρείες θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλλημα “μερίδιο αγοράς, ή κερδοφορία” αφού το κόστος πωληθέντων θα αρχίσει να γίνεται απαιτητικό, ως προς τις εξοικονομήσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ικανότητες, ή πλεονεκτήματα προς τους πελάτες, ή τους προμηθευτές. Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών, που θα λαμβάνουν υπόψη τις χρηματοοικονομικές αντοχές, την επιλογή μιας φόρμουλας διαχείρισης που θα προστατεύει τον κύκλο εργασιών και παράλληλα θα αφήνει κάποια ικανοποιητική κερδοφορία, καθώς και το ιστορικό αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων στο παρελθόν» τονίζει η Beta Sec.

«Είναι δεδομένο ότι βιώνουμε μία ενδιαφέρουσα και δύσκολη περίοδο, με την ελληνική οικονομία να κινείται αντίθετα από τις υπόλοιπες. Το θέμα είναι να δούμε και το ταμπλό σε αντίθετη, ή σαφώς καλύτερη πορεία από τους άλλους, όπως ακριβώς το είδαμε να κινείται στην αντίθετη φάση μας, την τελευταία 10ετια», αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 568,13 (+1,23%) και 542,89 μονάδων (-3,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 555,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,98%. Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 871,26 (+0,49%) και 855,26 μονάδων (-1,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 859,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 84 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΒΙΟ (+2,21%) και TITC (+1,35%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-1,11%), ΠΕΙΡ (-2,82%), ΑΔΜΗΕ (-1,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,25%), ΔΕΗ (-3,08%), ΕΛΠΕ (-3,02%), ΜΟΗ (-2,44%), ΜΥΤΙΛ (-1,73%) και ΟΤΕ (-3,02%).

Δεν ενθουσιάζει η τελική αναλογία ανοδικών (48) – πτωτικών μετοχών (70), ενώ από τους θετικά διακριθέντες ξεχώρισαν οι ΙΝΛΟΤ (+8,02%), ΙΝΤΕΚ (+5,5%), ΒΙΟΣΚ (+6,01%), ΕΠΣΙΛ (+3,50%), ΠΑΠ (+3,49%) και ΙΝΚΑΤ (+3,62%).