Xρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι ανακούφισης έφεραν MSCI και τράπεζες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Ράλι ανακούφισης έφεραν MSCI και τράπεζες

Μετά από 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον τραπεζικό δείκτη, σήμερα και με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και την προσθήκη των Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίου στον MSCI Greece Standard, κατέγραψε αξιόλογη αντίδραση, ανακουφίζοντας τους επενδυτές.

Παράλληλα την ανοδική κίνηση στήριξαν και οι αγορές του εξωτερικού, αφού μετά από αρκετές μέρες οι επενδυτές έδειξαν να αφήνουν λίγο στην άκρη τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό. Το ράλι ανακούφισης οδήγησε το Γενικό Δείκτη μέχρι και λίγο πάνω από τις 870 μονάδες, για να κλείσει τελικά λίγο χαμηλότερα. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 867,03 μονάδες με άνοδο 2,43%.

Η αξία των συναλλαγών ήταν αυξημένη λόγω της αύξησης του αριθμού των ελληνικών μετοχών στον MSCI Greece σε 8 από 6 και διαμορφώθηκε στα 120,6 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης έγραψε υψηλό στις 873,55 μονάδες (+3,20%). Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,7% και κάπως μακριά από τα υψηλά ημέρας του +5,56%.

Στο επίκεντρο πάντως βρέθηκαν εκτός από τις μετοχές που συνδέονται με αναδιαρθρώσεις δεικτών και άλλα βαριά χαρτιά. Η Τέρνα Ενεργειακή ήταν η μετοχή με την υψηλότερη άνοδο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση 8,49% κλείνοντας μάλιστα στο υψηλό ημέρας και στα 17,38 ευρώ. Η Coca Cola λόγω αποτελεσμάτων κατέγραψε την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο και μάλιστα με υψηλό ποσοστό ξεπερνώντας μετά από αρκετές εβδομάδες τα 20,50 ευρώ. Καλή αντίδραση έβγαλαν επίσης μετοχές όπως Motor Oil, Lamda, Σαράντης και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιστρέφοντας στις εξελίξεις με τον MSCI, η μη διαγραφή της Jumbo, που είχε συζητηθεί αρκετά, έδωσε την ευκαιρία για νέα ανοδική κίνηση στη μετοχή και προσέγγισε και πάλι τα 15 ευρώ. Η Εθνική με υψηλό όγκο κατέγραψε άνοδο μικρότερη του 2% με την Μυτιληναίος να ενισχύεται 3,11%. Στον αντίποδα υστέρησε ο ΟΠΑΠ καταγράφοντας απώλειες 1,22% και τα ΕΛΠΕ με την Τιτάν, αλλά με απώλειες σημαντικά μικρότερες. Η πλειονότητα των μετοχών είχε άνοδο και ξεχώρισε η Intralot με διψήφιο ποσοστό ανόδου, η Cenergy και η Τεχνική Ολυμπιακή, όπου το deal ναύλωσης του πλοίου με υπερδιπλάσιο ναύλο συνέχισε να ευνοεί την αποτίμηση.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με οριακή άνοδο 0,03% για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και απώλειες 3,79% για τον τραπεζικό, αφού η σημερινή κίνηση δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει τις απώλειες των 4 προηγούμενων συνεδριάσεων. Αν και ο Γ.Δ. αντέδρασε επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 850 μονάδων οι αναλυτές δεν είναι ακόμα βέβαιοι αν έχει περάσει ο κίνδυνος, ή αν θα δοκιμαστούν ξανά κρίσιμα σημεία στήριξης.