Xρηματιστήριο Αθηνών:  Πώς θα αντιδράσει στα πρακτικά της Fed;

Xρηματιστήριο Αθηνών: Πώς θα αντιδράσει στα πρακτικά της Fed;

Στο άκουσμα της χθεσινής ανακοίνωσης των πρακτικών  της  συνεδρίασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής, όπου οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται να συγκλίνουν προς  την ανάγκη αμεσότερης επέμβασης, οι επενδυτές προέβησαν σε άμεσες και εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.

 Η -ανοιχτή εκείνη την ώρα- Wall Street αποτίμησε αρνητικά την εξέλιξη, βυθίζοντας τους Χρηματιστηριακούς Δείκτες στα κόκκινα, με τον τεχνολογικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Και η Ασία, λίγες ώρες αργότερα, δεν φαίνεται να διαφώνησε, με τον ΝΙΚΚΕΙ 225 να κλείνει στο -2,28%, ενώ ακόμα και η -εναλλακτική- αγορά κρυπτονομισμάτων πήρε στα σοβαρά τον αχό, με το BTC να χάνει κάθε ανοδικότητα και να επιστρέφει στο τελευταίο προπύργιο των 42.000 δολαρίων.

Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, το ΧΑ βρέθηκε σε συγκυρία να είναι κλειστό λόγω αργίας των Φώτων. Και δεδομένης της ισχυρής εξάρτησης με τις διεθνείς αγορές, τα κόκκινα πρόσημα ήταν βέβαια. Κι όσο η αβεβαιότητα παραμένει, και οι ΗΠΑ δεν αντιδρούν -έστω- ανοδικά για να αμβλύνουν το κλίμα ρευστοποιήσεων (σήμερα οι S&P500 και Nasdaq100 κινούνται πέριξ του αμετάβλητου), δεν φαίνεται να τη γλυτώνουμε... Εξάλλου, και οι ευρωαγορές κινήθηκαν στα κόκκινα (EUrostoxx 50 -1.8%, Eurostoxx 600-1,53%)

Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης έχει μια πρώτη στήριξη στο επίπεδο των 900, που αν χαθεί θα ψάξουμε να βρούμε αγοραστές στις 858-860. Πιθανότατα, να δοθούν καλές ευκαιρίες επανεισόδου σε συγκεκριμένους τίτλους που μας ενδιαφέρουν, είτε δεικτοβαρείς (λ.χ. ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), είτε και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με έμφαση στις εταιρείες πληροφορικής.

Κι αν έχουμε την τύχη με το μέρος μας, μπορεί αυτό το μίνι sell off να μην μας πλήξει, και να συνεχίσουμε την αναζήτηση των 930 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση που οι Αμερικανοί τα παρατήσουν, και κλείσουν αρνητικά, θα έχουμε μια ..ενδιαφέρουσα πτωτική συνεδρίαση στο ΧΑ.