Xρηματιστήριο Αθηνών: Πασχαλινή άνοδος με τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά

Xρηματιστήριο Αθηνών: Πασχαλινή άνοδος με τράπεζες και επιλεγμένα χαρτιά

Συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα το Ελληνικό Χρηματιστήριο και σήμερα έδωσε συνέχεια στη χθεσινή καλή πορεία. Εκμεταλλευόμενο και το θετικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές της Ευρώπης, αναρριχήθηκε προς τις 940 μονάδες με τους επενδυτές να παραμένουν επιλεκτικοί και να τοποθετούνται ξανά σε τράπεζες αλλά και επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θετικές εκτιμήσεις κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση για τη δημοσιονομική πολιτική (Fiscal Monitor), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και σημειώνει τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος της Ελλάδας από το 5,9% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,9% φέτος και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023. Το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και θα αυξάνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια για να φθάσει στο 2% το 2027. Το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει και τις δαπάνες για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, αναμένεται να μειωθεί από το 8,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 4,8% εφέτος και να συνεχίσει μειούμενο για να φθάσει στο 0,9% το 2027.

Οι καλές εκτιμήσεις για την Ελλάδα εξηγούν έως ένα βαθμό και την καλή πορεία του Χ.Α. ενώ από την άλλη καλά αποτελέσματα και προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες, επενδυτική βαθμίδα και MSCI οδηγούν υψηλότερα.

Η μετοχή που κέρδισε σήμερα της εντυπώσεις ήταν ξανά αυτή της Μυτιληναίος. Η εταιρεία προχώρησε στην πώληση 4,5 εκατ. ιδίων μετοχών με τιμή 17 ευρώ ανά μετοχή σε μεγάλο οίκο του εξωτερικού λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει στη μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από την άλλη η Edison περιμένει σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ η ανοδική πορεία της τιμής της μετοχής της που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες αναμένεται να συνεχιστεί. Η Edison ανέβασε την τιμή - στόχο τα 27 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 24 ευρώ, της προηγούμενης εκτίμησης.

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 Μαΐου, η Edison προβλέπει αύξηση ακόμη και πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία, αυξημένη ακόμη και πάνω από 75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον αναλυτές σημειώνουν πως υπάρχει η προσδοκία για είσοδο στους δείκτες της Morgan Stanley και έως ένα βαθμό αυτό αποτυπώνεται και στην άνοδο της μετοχής και μάλιστα σε ιστορικά υψηλά. Η μετοχή έγραψε σήμερα υψηλό στα 18,10 ευρώ και έκλεισε στα 17,91 ευρώ με άνοδο 1,76%.

Οι τράπεζες ήταν ωστόσο αυτές που ώθησαν την αγορά σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα η Alpha Bank η οποία πήρε τη σκυτάλη της ανόδου, με τους επενδυτές να θεωρούν πως έχει απόδοση χαμηλότερη των άλλων συστημικών και δικαιούται καλύτερης πορείας. Η Alpha Bank ενισχύθηκε 7,12%, αλλά η Πειραιώς προς το τέλος της συνεδρίασης πέρασε πρώτη σε άνοδο με ποσοστό 8,21%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 4,90% καθώς και οι δύο άλλες συστημικές ενισχύθηκαν. Αρκετή βοήθεια προσέφερε και η Coca Cola η οποία ενισχύθηκε κατά 4% ενώ ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση και με καλή άνοδο οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco, Aegean, Lamda και ΟΠΑΠ.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,54% και έκλεισε στις 940,69 μονάδες με τον τζίρο πάνω από τα 185 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. ευρώ χωρίς τα πακέτα που θεωρείται υψηλός ακόμα και αν δεν προσμετρήσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε με άνοδο και συγκριμένα 70 περίπου ήταν οι ανοδικές έναντι 28 των πτωτικών. Ξεχώρισε η Λύκος με άνοδο άνω του 7% λόγω και του έργου που ανέλαβε στην Κένυα, η Performance με άνοδο 5% και ακολούθησαν με μικρότερη άνοδο Revoil, Profile, CPI και Moda Bagno, με την τελευταία να δημοσιεύει και καλά αποτελέσματα.

Από τα βαριά χαρτιά η Jumbo υστέρησε και έκλεισε με σημαντικές απώλειες 4,46% και στα 15 ευρώ, ενώ με απώλειες έκλεισαν Μαθιός και Premia.

Σημειώνεται πως η αυριανή είναι η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδος, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση της S&P για την ελληνική οικονομία.