Xρηματιστήριο Αθηνών: Με μίνι sell off στις τράπεζες κάτω από τις 850 μονάδες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Με μίνι sell off στις τράπεζες κάτω από τις 850 μονάδες

Μετά από δύο ήπια ανοδικές συνεδριάσεις, οι πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι στο ελληνικό χρηματιστήριο και λαμβάνοντας σήμα από τις αγορές του εξωτερικού προχώρησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 850 μονάδες και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές.

Έχοντας εστιάσει στις τραπεζικές μετοχές και σε επιλεγμένα βαριά χαρτιά δεν άφησαν περιθώριο στους αγοραστές αν και προσπάθησαν κάποιες φορές ενδοσυνεδριακά να περιορίσουν την υποχώρηση. Το κύμα ρευστοποιήσεων φυσικά και δεν επικεντρώνεται μόνο στην ελληνική αγορά μετοχών. Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι κεφαλαιαγορές στον πλανήτη, ενώ οι επενδυτές δείχνουν πως θέλουν να αυξήσουν ρευστότητα, μειώνοντας την έκθεσή τους σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν ρίσκο (π.χ. κρυπτονομίσματα).

Στα όρια του ξεπουλήματος έφτασαν και πάλι οι τραπεζικές μετοχές αφού μετά από 11 πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα υποχώρησαν για μία ακόμη φορά και μάλιστα κατά 4,33%.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα έφεραν λίγες επιλεκτικές τοποθετήσεις. Στον ΟΤΕ και στην Coca Cola εντοπίστηκαν αγοραστές, αφού ο ΟΤΕ εμφάνισε πολύ καλή κερδοφορία και ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές ενώ ο τζίρος στην Coca Cola ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η μετοχή του ΟΤΕ δεν κατάφερε να διατηρήσει την άνοδό της μέχρι και το κλείσιμο ενώ η Coca Cola ενισχύθηκε κατά 4,87%.

Έτσι, και παρά την ισχυρή άνοδο της Coca Cola, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,88% και στις 846,46 μονάδες με τζίρο πάνω από 102 εκατ. ευρώ. Απώλειες μεγαλύτερες του 5% κατέγραψαν οι μετοχές των Σαράντης, Lamda και Alpha Bank, ενώ πάνω από 4% ήταν οι απώλειες για ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Τιτάν και Πειραιώς. Σε χαμηλό 18 μηνών βρέθηκε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ο ΑΔΜΗΕ.

Μόνο 12 μετοχές ενισχύθηκαν και περισσότερες από 110 κατέγραψαν απώλειες. Από τις ανοδικές πλην της Coca Cola, ξεχώρισε η Τεχνική Ολυμπιακή, λόγω του νέου ναύλου που υπέγραψε για το πλοίο της, το οποίο είναι υψηλότερο πάνω από 100% από το προηγούμενο. Απογοήτευσε για μία ακόμη συνεδρίαση η Πλαστικά Θράκης, η οποία παρά την εκτίμηση της διοίκησης για κέρδη προ φόρων πάνω από 25 εκατ. ευρώ από βασικές δραστηριότητες έχασε πάνω από 8% και έκλεισε στα 4 ευρώ.

Η Τράπεζα Αττικής είχε απώλειες άνω του 12%. Μεγάλες απώλειες επίσης για Πετρόπουλο, Moda Bagno, ΑΝΕΚ, Intralot, Κέκροψ, Κορδέλλου και αρκετές ακόμα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την αγορά το προηγούμενο διάστημα να προεξοφλεί αύξηση του αριθμού των εταιρειών στον MSCI Greece, αλλά σήμερα αρκετά στελέχη της αγοράς δήλωναν πως η πορεία συγκεκριμένων μετοχών έδειχνε πως ίσως δεν είναι βέβαιη η εισαγωγή τους.