Xρηματιστήριο Αθηνών: Αδύναμη αντίδραση χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Xρηματιστήριο Αθηνών: Αδύναμη αντίδραση χωρίς τραπεζικές βοήθειες

Μετά το εξαήμερο πτωτικό σερί, με αθροιστικές απώλειες 7,12% για τον ΓΔΧΑ, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με το ελληνικό χρηματιστήριο να εκμεταλλεύεται την επιστροφή των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε θετικό πρόσημο. Όμως η ανακοίνωση διψήφιου πληθωρισμού, ήταν εύλογο να πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., με συνέπεια την επιστροφή των βασικών δεικτών σε αρνητικό πρόσημο, για να ακολουθήσουν έντονη νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων και όλα τα ενδεχόμενα να δείχνουν ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Να σημειωθεί ότι στο 10,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2022, παρουσίασε αύξηση 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η κινητοποίηση που σημειώθηκε από τους αγοραστές, προς το τέλος των συναλλαγών, στα μη τραπεζικά blue chips, είχε σαν αποτέλεσμα ο ΓΔΧΑ να αποφύγει να «χρεωθεί» την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, κάτι πουν κατάφερε ο ΔΤΡ, που «μετράει» δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 16,53%.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα, πως αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακά θετική έκπληξη από τις διεθνείς αγορές, οι πωλητές στο Χ.Α. θα συνεχίσουν να έχουν τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης και η «ταλαιπωρία» των αποτιμήσεων, δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια.

Η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη και στην πορεία των βασικών δεικτών της Wall Street. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, ο δείκτης- σηματωρός S&P 500, με υποχώρηση 3,20%, έκλεισε χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 4.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021.

Από την άλλη, η JP Morgan επισημαίνει πως η Eurobank παραμένει η κορυφαία της επιλογή και τηρεί στάση «overweight« για τη μετοχή της, όπως και για τις Εθνική και Alpha Bank, ενώ «neutral» είναι η στάση για την Πειραιώς. Ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Eurobank στα 1,60 ευρώ, από 1,3 ευρώ πριν, για την Εθνική στα 4,5 εύρω, από 4 ευρώ πριν, ενώ μειώνει την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 1,5 ευρώ, από 1,6 ευρώ πριν και για την Πειραιώς στα 1,80 ευρώ, από 2 ευρώ πριν.

«Τα έκτακτα κέρδη αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία της Τράπεζας Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο», σημειώνει η Optima Bank σε έκθεσή της. Ειδικότερα, η Optima προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το Q1 θα ανέλθουν στα 457,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών το πρώτο περυσινό τρίμηνο, λόγω εκτίναξης των έκτακτων κερδών στα 566 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 280 εκατ. προέρχονται από την πώληση των POS στη Euronet και 286 εκατ. ευρώ από κινήσεις hedging.

Η Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 12 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επενδυτική διημερίδα, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν 25 εισηγμένες (23 στο Χ.Α και δύο στο Χ.Α.Κ.) διοργανώνει Πέμπτη και Παρασκευή, σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, η Wood. Θα συμμετάσχουν οι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα,, αλλά και οι Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, TITC, Αεροπορία Αιγαίου, TΕΝΕΡΓ, EXAE, Cenergy, Fourlis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΓΕΚ, Lamda Development, ΟΛΠ, Σαράντης και Πλαστικά Θράκης. Επίσης θα παρουσιαστεί η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, Noval.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και η «μεγάλη εικόνα» δεν «διασκέδασε» τις υφιστάμενες ανησυχίες των τελευταίων ημερών. Αντίθετα μάλιστα, επιβεβαίωσε την αλλαγή momentum, αλλά και την έλλειψη δυναμικής της εγχώριας αγοράς, να δώσει μία “αξιοπρεπή” ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

«Με αυτή την εικόνα που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές, τα μεγέθη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που αναμένονται αύριο λαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το ενδεχόμενο αυτός να έχει ήδη κορυφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Εκτιμούμε ότι η περιοχή των 850 – 830 μονάδων ΓΔΧΑ δεν θα ‘παραδοθεί’ εύκολα στους πωλητές και σημειώνουμε ότι οι εγχώριες αποτιμήσεις, σε πολλές περιπτώσεις, ενσωματώνουν σημαντικό discount έναντι ομοειδών εισηγμένων που συνθέτουν τους βασικούς διεθνείς δείκτες», τονίζει η Leon Depolas Sec.

«‘Έχοντας μπροστά μας δύο τουλάχιστον αυξήσεις επιτοκίων στην Αμερική και την Ευρώπη να μην έχει ξεκινήσει ακόμα την διαδικασία ποσοτικής «σύσφιξης», οι αγορές θα παραμείνουν ευάλωτες στα ακούσματα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών. Ακόμα και αν οι πολεμικές επιχειρήσεις σταματήσουν και οι ενεργειακές τιμές που βρίσκονται πίσω από το φορτσάρισμα του πληθωρισμού υποχωρήσουν, θα χρειαστεί κάποιος ικανός χρόνος μέχρι να έρθει το πρώτο καλό νέο από το μέτωπό των μακροοικονομικών δεικτών, που θα πείσει ότι τα άσχημα βρίσκονται πίσω μας. Μέχρι τότε υπομονή και πειθαρχία. Οι χίλιες μονάδες ΓΔΧΑ μπορούν να περιμένουν», τονίζει η Beta Sec.

Ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 593,17 (+2,56%) και 562,3 μονάδων (-2,78%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 577,02 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%. Ο ΓΔΧΑ κινήθηκε μεταξύ 873,35 (+1,65%) και 848,84 μονάδων (-1,20%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 860,85 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,19%. Ο τζίρος στα 104 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΕΥΡΩΒ (+1,22%), ΑΡΑΙΓ (+2,52%), ΣΑΡ (+3,08%), ΟΠΑΠ (+1,51%), ΕΕΕ (+3,33%), ΕΛΠΕ (+2,95%), ΜΠΕΛΑ (+3,65%), ΕΥΔΑΠ (+1,29%) και ΕΛΧΑ (+2,59%). Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΛΦΑ (-1,02%), ΠΕΙΡ (-1,90%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,12%), ΚΟΥΕΣ (-1,74%), ΜΟΗ (-1,40%) και ΤΕΝΕΡΓ (-4,14%).

Μπορεί να είναι καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά δεν ενθουσιάζει η τελική αναλογία ανοδικών (48) – πτωτικών (72) μετοχών, καθώς μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος.

Ξεχώρισαν θετικά, οι Cenergy (+4,81%), Byte (+3,57%) και AVE (+2,99%).