Ξεπούλημα στη Wall Street - Πάνω από 2.000 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Ξεπούλημα στη Wall Street - Πάνω από 2.000 μονάδες χάνει ο Dow Jones

Πτώση που ξεπερνάει το 7% καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι εξελίξεις με την περαιτέρω εξάπλωση του νέου κορονοϊού στο σύνολο του πλανήτη αλλά και την κατάρρευση των συνομιλιών για μείωση της παραγωγής πετρελαίου μετά την άρνηση της Ρωσίας, οδηγούν τους δείκτες σε αχαρτογράφητα εδάφη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακυλά στις 23.840 μονάδες έχοντας χάσει 2.020 μονάδες ή 7.82%. Την ίδια ώρα ενώ ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 καταγράφει πτώση 7,38% και κινείται στις 2.752 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, που υποχωρεί κατά 6,54% στις 8.027 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ανεστάλησαν προσωρινά για διάστημα 15 λεπτών, έως ότου σταθεροποιηθεί - όσο το δυνατόν περισσότερο - η κατάσταση.

Σε κάποιο σημείο δε, ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει έως και 2,046 μονάδες ενώ ο διευρυμένος δείκτες S&P 500 - που θεωρείται ως περισσότερο ενδεικτικό σημείο αναφοράς καθώς περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ - έχανε 7,4%.

Παρόλα αυτά η πτώση του S&P 500 δεν έφτασε στις 10 μεγαλύτερες ημέρας που έχει καταγράψει ο δείκτης:

Χαρακτηριστικό της κατάστασης πάντως είναι ότι η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ, που μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν στο 1,5%, έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 0,318% ενώ και το 30ετές έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% καθώς οι επενδυτές αναζητούν μαζικά πιο «ασφαλή» στοιχεία.

Βασική εξέλιξη που οδήγησε στις μαζικές ρευστοποιήσεις ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας τα Σάββατο να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές των τιμών του αργού που πουλάει, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειές της να προστατεύσει τις τιμές, απόφαση που ήρθε ως «αντίποινα» στην άρνηση της Ρωσίας να μειώσει τη δική της παραγωγής στα πλαίσια ευρύτερης συμφωνίας με τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να έχει χάσει 30% της αξίας του τα τελευταία 24ωρα, έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε βουτιά τις εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας που καταγράφει απώλειες έως και 15% συνολικά.

Παράλληλα, το γκρέμισμα των επιτοκίων έχει αποτέλεσμα μαζικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές με τον τίτλο της JPMorgan να πραγματοποιεί βουτιά άνω του 10%, ενώ έντονες είναι ανησυχίες για κραχ στις τιμές του πετρελαίου που θα επιφέρει αθέτηση υποχρεώσεων τους για τις εταιρείες του κλάδου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ αποδίδει τις απώλειες στην αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας -Ρωσίας αλλά και στα... ΜΜΕ για διακίνηση "fake news".

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, σε προηγούμενη ανάρτησή του ο πρόεδρος Τραμπ είχε γράψει ότι είναι «καλό για τους καταναλωτές, οι τιμές της βενζίνης πέφτουν!».

Σε άλλη ανάρτησή του δε, ο Ντ. Τραμπ επιχειρώντας να κατευνάσει τους φόβους για τον νέο κορονοϊό έγραψε: «Το περασμένο έτος 37.000 Αμερικανοί πέθαναν από την κοινή γρίπη. Οι μέσοι όροι της είναι από 27.000 έως 70.000 το χρόνο. Τίποτα δεν κλείνει, η ζωή και η οικονομία συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 546 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορονοϊού, με 22 θανάτους. Σκεφτείτε το!».

«Βουτιά» 20% στο πετρέλαιο, μετά την άρνηση της Μόσχας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ενώ όλοι περίμεναν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας των 14 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ με άλλες 10 χώρες με κυριότερη τη Ρωσία, θα προχωρούσαν σε συγχρονισμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, το «όχι» της Μόσχας άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου.

To πετρέλαιο καταγράφει απώλειες που αγγίζουν το 20%, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βυθίζονται άνω του 6%, ενώ νωρίτερα στην Ασία σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 5%. 

Η ήδη χτυπημένη από την επιδημία οικονομία βρίσκεται στη δίνη της κόντρας μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας με το αργό WTI να υποχωρεί 27,88% το πρωί της Δευτέρας στα 29,8 δολάρια και το Brent με -25,7% να πέφτει στα 33,6 δολάρια επιβεβαιώνοντας τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η μετοχή της Saudi Aramco (της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας) σημειώνει πτώση της τάξης του 10% και διαπραγματεύεται στα 7,2 δολάρια.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, ο πόλεμος τιμών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του αργού μέχρι και στα 20 δολάρια το βαρέλι, ειδικά την ώρα που η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την επιδημία του κοροναϊού μειώνει τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Πτώση 6% σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη 

Με απώλειες που ξεπερνούν το 6% ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx Europe 600 να υποχωρεί 5,3%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια του δείκτη από το 2016.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 5,56% στις 10.899 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 χάνει 6% στις 4.829 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 6,2% στις 6.062 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 9% στις 20.075 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 5,5% στις 7.847.

Στις μετοχές του κλάδου της ενέργειας, ο πετρελαϊκός γίγαντας BP «βυθίστηκε» 18% και η Royal Dutch Shell 21%. Η μετοχή της βρετανικής Tullow Oil υποχώρησε 37%.

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5% 

Ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με απώλειες 5,07% στις 19.698,76 μονάδες, ενώ πτώση 4,19% σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 1.954,77 μονάδες.

Απώλειες 3,74% κατέγραψε ο δείκτης HSI στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai σημείωσε πτώση 3% στις 2.943 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας η πτώση πλέον ξεπερνάει το 9%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα χρηματιστήρια του Κόλπου με τα χρηματιστήριο σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι να καταγράφουν απώλειες 7,7% και 9% αντίστοιχα.