8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Ξεπέρασε τις 970 μονάδες το Χρηματιστήριο - Εβδομαδιαία κέρδη 2,76%

Ξεπέρασε τις 970 μονάδες το Χρηματιστήριο - Εβδομαδιαία κέρδη 2,76%

Ενάντια στο αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης με το αγοραστικό ενδιαφέρον πρωτίστως να κατευθύνεται στις τράπεζες και δευτερευόντως σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και πάλι οι εντολές που υπήρχαν στις τράπεζες, δεν άφησαν πολλά περιθώρια υποχώρησης.

Η δύναμη των αγοραστών γρήγορα αφομοίωσε τις πιέσεις και μάλιστα στο κλείσιμο της συνεδρίασης οδήγησε το βασικό χρηματιστηριακό δείκτη στο υψηλό ημέρας και στις 971,09 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,73% αλλά και συμπληρώνοντας 4 συνεχόμενες ανοδικές και εβδομαδιαία κέρδη 2,76%. Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν και πάλι υψηλή με το συνολικό τζίρο να ανέρχεται στα 122 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (29,9 εκατ. ευρώ).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 0,29% και από την αρχή του έτους καταγράφει άνοδο σχεδόν 30%, ενώ οι αναλυτές εξακολουθούν να δημοσιεύουν εκθέσεις ανεβάζοντας υψηλότερα τις τιμές στόχους για τις συστημικές τράπεζες.

Eurobank και Εθνική συνέχισαν σήμερα την ανοδική τους κίνηση, ενώ μικρές ανάσες πήρε η Alpha Bank, υποχωρώντας οριακά και μεγαλύτερες η Τράπεζα Πειραιώς, μετά και την πρόσφατη έντονα ανοδική κίνηση.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,67% με τους τίτλους του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+6,07%), της Aegean (+2,99%) και της ΔΕΗ (+2,49%) να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο και ουσιαστικά να εμφανίζουν τα πρώτα καλά σημάδια διάχυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Δυνατοί ήταν οι αγοραστές στη Σαράντης και απορρόφησαν την προσφορά που υπήρχε σε υψηλότερα επίπεδα από τα χθεσινά, ενώ ο ΟΤΕ, Titan και η Jumbo συνέβαλαν στην ανοδική κίνηση της αγοράς.

Στον αντίποδα Viohalco και Motor Oil είχαν μαζί με την Πειραιώς απώλειες άνω του 1%.

Κινητικότητα πάντως παρατηρήθηκε και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και αποτυπώθηκε και στη συνολική εικόνα της αγοράς με 75 μετοχές να κλείνουν με άνοδο και 49 να υποχωρούν.

Η ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη από την Αλουμύλ, αλλά και η σημαντική αύξηση των πωλήσεων το 2021 ώθησαν τη μετοχή στο +8,53%, ενώ και η Βιοκαρπέτ, λόγω ανάλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε 6,71%.

Τη μεγαλύτερη βέβαια άνοδο είχε η Ευρωπαϊκή Πίστη, λόγω πληροφοριών για deal, με την κίνηση της μετοχής να επηρεάζει και την Interlife θετικά.

Με αξιόλογη άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές των ΣΙΔΜΑ, CPI, Intracom και Πλαστικά Θράκης.