Ιράν και Βενεζουέλα «εκτοξεύουν» το πετρέλαιο πάνω από τα $70

Ιράν και Βενεζουέλα «εκτοξεύουν» το πετρέλαιο πάνω από τα $70

Σε υψηλό τετραετίας κινείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι για την πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, καταγράφοντας άνοδο άνω του 1% και φτάνοντας στα 75,76 δολάρια ανά βαρέλι στο Χονγκ Κονγκ.

Το Brent ενισχύεται 1,24% στα 75,80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει νωρίτερα στα 75,89 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014. 

Το WTI καταγράφει άνοδο 1% στα 70,41 δολάρια το βαρέλι, ξεπερνώντας τα 70 δολάρια για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2014.

Σημειώνεται πως το WTI έχει κερδίσει περισσότερο από 16% από την αρχή του έτους, ενώ το brent ενισχύθηκε περίπου 13%.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν εν μέρει λόγω των προσδοκιών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν, η οποία επέτρεψε στη χώρα της ανατολής να εξάγει περισσότερο αργό. Χτες, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε πως ο Αμερικάνος πρόεδρος θα έκανε «ιστορικό» λάθος, αν αποχωρούσε από τη συμφωνία του 2015 με την Τεχεράνη.

«Έχουμε σχέδια για να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του, προσθέτοντας ότι αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πολυμερή συμφωνία θα το μετανιώσουν «όσο ποτέ στο παρελθόν».

Ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει έως τις 12 Μαΐου αν θα αποσύρει ή όχι τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

Και η προσοχή στη Βενεζουέλα 

Ο Shannon Rivkin, διευθυντής επενδύσεων της αυστραλιανής Rivkin Securities, ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν λόγω των «αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας και της πετρελαϊκής της βιομηχανίας, καθώς και λόγω των πιθανών νέων κυρώσεων κατά του Ιράν από την κυβέρνηση Τραμπ».

Η αμερικανική πετρελαϊκή ConocoPhillips προχωράει στη διεκδίκηση των 2 εκατ. που δικαιούται - με βάση απόφαση της διαιτησίας - από την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας. Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την ολοένα και μειούμενη παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές της PDVSA.

Η παραγωγή της Βενεζουέλας έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σε μόλις 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.