ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ξεπέρασε τα 70 δολάρια το πετρέλαιο ύστερα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2020 το brent ξεπέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι, στον απόηχο των επιθέσεων χτες εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας από τους σιίτες αντάρτες Χουθι της Υεμένης.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κινείται με άνοδο 0,44 δολάρια ή 0,65%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 69,83 δολάρια το βαρέλι.

Στου ίδιους ρυθμούς κινείται και το αμερικανικό αργό τύπου WTI, με το δικό του συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου να σημειώνει άνοδο 0,50 δολαρίων ή 0,76%, στα 66,59 δολάρια ανά βαρέλι.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε λιμάνι πετρελαίου, ενώ ένας βαλλιστικός πύραυλος στόχευσε εγκαταστάσεις του ενεργειακού κολοσσού Aramco, στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

"Ένα από τα πάρκα των δεξαμενών πετρελαίου στο λιμάνι Ρας Τανούρα (ανατολικά), ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου στον κόσμο, δέχθηκε επίθεση το πρωί της Κυριακής από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που ερχόταν από τη θάλασσα", ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Ριάντ, υπεύθυνοι είναι οι αντάρτες Χούθι, που πολεμούν εναντίον της υποστηριζόμενης απο τη Σαουδική Αραβία κυβέρνησης της Υεμένης σε έναν πόλεμο που μαίνεται από το 2015.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου, η αμερικανική κυβέρνηση αφαίρεσε τους Χούθι από τη λίστα των "τρομοκρατικών οργανώσεων" ώστε να μην εμποδίσουν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

Παρά την ανοδική τάση στις τιμές του αργού, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της ζήτησης.

Οι αναλυτές σημείωσαν από την πλευρά τους ότι είναι η δεύτερη επίθεση που εκδηλώνεται το μήνα αυτό κατά της Σαουδικής Αραβίας, θυμίζοντας ένα μικρότερης έντασης επεισόδιο που σημειώθηκε στην Τζέντα στις 4 Μαρτίου. 

"Θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω ανοδική πορεία στην αγορά βραχυπρόθεσμα, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν στην τιμολόγηση ένα είδος ασφαλίστρου κινδύνου, καθώς οι επιθέσεις είναι όλο και συχνότερες", ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε μια έκθεση.