Ξεκίνημα εβδομάδας με πιέσεις στην Wall Street

Ξεκίνημα εβδομάδας με πιέσεις στην Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, υποχωρώντας από τα νέα ιστορικά υψηλά που κατοχύρωσαν μπαίνοντας στο 2021, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του νέου κορονοϊού και ζυγίζουν το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον πακέτο στήριξης της οικονομίας από τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,54% και κινείται στις 30.803 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 βρίσκεται στο -0,53% και τις 3.804 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που καταγράφει επίσης απώλειες της τάξεως του 0,8% στις 13.096 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και οι τρεις δείκτες είχαν σημειώσει νέα ρεκόρ, με τον S&P 500 να πραγματοποιεί τέσσερις διαδοχικές κερδοφόρες συνεδριάσεις και να έχει ενισχυθεί την Παρασκευή συνολικά κατά 1,8%, ενώ τα εβδομαδιαία κέρδη των Dow και Nasdaq ανήλθαν σε 2,4% και 1,6% αντίστοιχα.

Σε εταιρικό επίπεδο σήμερα, η μετοχή της Boeing δέχεται σημαντικές πιέσεις και υποχωρεί κατά 2,6% μετά τη συντριβή αεροσκάφους της το Σάββατο στην Ινδονησία, ενώ απώλειες 1,8% σημειώνει και ο τίτλος της Apple.

Ρευστοποιήσεις πραγματοποιούν οι επενδυτές επίσης στον τίτλο της Tesla, ο οποίος υποχωρεί κατά 3,8% παρά το γεγονός ότι η Bank of America αναβάθμισε την τιμή στόχο στα 900 δολάρια.

Στα μακροοικονομικά, μετά τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής που έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Δεκέμβριο, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, με τον εκλεγέντα πρόεδρο να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά του από τη στιγμή που το κόμμα του έλαβε το έλεγχο και της Γερουσίας, μετά τις επαναληπτικές εκλογές για το σώμα στην Τζόρτζια την περασμένη εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,21% στα 51615 δολάρια το βαρέλι ενώ ο χρυσός κινείται 0,30% υψηλότερα, στα 1.841 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται  έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,2142 δολ./ευρώ.