Ξέφρενο ράλι στην Wall Street με ώθηση από το εμβόλιο της Pfizer

Ξέφρενο ράλι στην Wall Street με ώθηση από το εμβόλιο της Pfizer

Με μεγάλα κέρδη που ξεπερνούν τις 1.300 μονάδες για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones υποδέχεται η αμερικανική αγορά τα νέα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι απέτρεψε περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων σε μια μελέτη ευρείας κλίμακας.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones πραγματοποιεί άλμα 4,6% και ενισχύεται κατά 1.301 μονάδες κινούμενος στις 29.641 μονάδες. Ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κερδίζει επίσης 3,56% ή 124 μονάδες και βρίσκεται στις 3.631 μονάδες, ενώ ήπια κέρδη σημειώνουν οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες ήταν οι «ευνοημένες» του lockdown, με τον Nasdaq να σημειώνει άνοδο 170 μονάδων 1,4% στις 12.049 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες άνοιξαν με μεγαλύτερη κέρδη - ο  Dow κέρδιζε 1.563 μονάδες - και την πορεία τους να σταθεροποιείται στη συνέχεια. Η ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech εκλαμβάνεται ως μια πρώτη μεγάλη νίκη στο μέτωπο της «μάχης» κατά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας που αναπτύσσουν από κοινού οι δύο εταιρείες αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, με την αγορά να ελπίζει ότι πρόκειται για την «αρχή του τέλους» των περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο στις δύο εταιρείες να ζητήσουν άδεια διάθεσης του εμβολίου για λόγους έκτακτης ανάγκης, εφόσον βέβαια αποδειχθεί επίσης ότι το εμβόλιο είναι και ασφαλές.

Σε αυτό το κλίμα, οι τιμές του πετρελαίου επίσης σημειώνουν επίσης μεγάλη άνοδο, με το αμερικανικό αργό WTI να καταγράφει άλμα άνω του 10%, καθώς οι ανακοινώνεις της Pfizer συνδυάζονται και με την νίκη του Μπάιντεν στον προεδρικό αγώνα των ΗΠΑ, αυξάνοντας τις τοποθετήσεις, με τους επενδυτές να προβλεπουν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας που θα αντισταθμίσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στη ζήτηση.

Αντίθετα, το «ασφαλές» καταφύγιο του χρυσού υποχωρεί άνω του 4% στα 1.870 $/ουγγιά, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί σε πιο αποδοτικά επενδυτικά στοιχεία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι τα εκρηκτικά κέρδη που σημειώνουν οι εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής, με τον τίτλο της Carnival Cruises να εκτοξεύεται κατά 30%, της Southwest Airlines κατά 16% όπως και της American Airlines, ενώ η Delta πραγματοποιεί ράλι 14% και η Boeing 13%.

Αντίθετα, μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που είχαν εκτιναχθεί κατά την περίοδο των μεγάλων lockdown, με την Zoom να χάνει 17%, την Netflix 6% και την Amazon 3%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το εμβόλιο θα επαναφέρει τις δραστηριότητές τους στα pro-covid επίπεδα.