Ξαναγράφεται ο παγκόσμιος επενδυτικός χάρτης μετά την ανατροπή με το εμβόλιο

Ξαναγράφεται ο παγκόσμιος επενδυτικός χάρτης μετά την ανατροπή με το εμβόλιο

Το πρώτο μεγάλο βήμα σε επίπεδο εμπιστοσύνης έγινε και οι επενδυτές το πανηγύρισαν με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Μετά την ανακοίνωση της Pfizer «παίχτηκαν» στις αγορές πάνω από 2 τρισ. δολάρια, με το πρακτορείο Reuters να επικαλείται στοιχεία της Refinitiv που δείχνουν ότι στις ΗΠΑ άλλαξαν χέρια περί τα 500 δισ. δολάρια και άλλα 120 δισ. δολάρια στην Ευρώπη. Τι επιλέγουν οι επενδυτές και σε ποια assets θα κατευθύνονται τα κεφάλαια σε αυτή τη μεταβατική περίοδο;

Τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια των παγκόσμιων αγορών στρέφουν το βλέμμα στους κλάδους και στις επενδύσεις που εκτιμούν ότι επωφελούνται από τα νέα δεδομένα που φέρνει η πρώτη μεγάλη νίκη της επιστήμης. Το liberal.gr επικοινώνησε με διαχειριστές κεφαλαίων μεγάλων επενδυτικών οίκων του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης για μία πρώτη γεύση του πως βλέπουν οι ειδικοί τη μεγάλη εικόνα των αγορών. 

Δύο από αυτούς σκιαγραφούν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την ανακοίνωση της Pfizer, παρουσιάζουν τις νέες επενδυτικές στρατηγικές που προκύπτουν από την αυξημένη ορατότητα ως προς το τέλος της πανδημίας και σημειώνουν τις νέες τάσεις για μετοχές, ομόλογα, χρυσό κλπ. Ζήτησαν, ωστόσο, να τηρηθεί η ανωνυμία τους για ευνόητους λόγους. 

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ξεκινάει μία περίοδος την οποία είχαν ήδη ενσωματώσει στα μοντέλα τους οι αναλυτές αλλά δεν γνώριζαν την αφετηρία της. Είναι η περίοδος που αναπροσαρμόζονται οι επενδυτικές στρατηγικές για να καταγράψουν τη μετάβαση από την εποχή της απόλυτης αβεβαιότητας στη νέα πραγματικότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια - και όχι στην κανονικότητα που βιώναμε έως τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Ο αντίκτυπος του εμβολίου της Pfizer και των υπόλοιπων προσπαθειών προφανώς και θα είναι πολύ σημαντικός όμως οι fund managers υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητά τους «μικροί» και «μεγάλοι» αναλυτές είχαν ήδη ενσωματώσει στο βασικό σενάριο για τα εκτιμώμενα κέρδη του 2021 την κυκλοφορία κάποιου αποτελεσματικού εμβολίου. Αυτό που αλλάζει είναι πως πλέον γνωρίζουμε ότι αυτό θα γίνει στους πρώτους μήνες του έτους.

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές που δίνουν:

-Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Pfizer κατεύθυναν σημαντικά κεφάλαια σε μετοχές τραπεζών και φαρμακευτικών εταιρειών. Λόγω της ανατροπής με το εμβόλιο δίνουν σύσταση overweight για τις μετοχές.

-Αρχίζουν να βλέπουν ξανά μετοχές από τον πολύπαθο κλάδο των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ωστόσο πολύ αυστηρά κριτήρια. Στη νέα πραγματικότητα μετοχές, όπως λ.χ. από τον κλάδο των αεροπορικών, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι αυτές που εμφανίζουν πολύ ισχυρά θεμελιώδη και προοπτικές. Διότι πολύ απλά, το τεράστιο σοκ της πανδημίας θα ανακατέψει την τράπουλα με αποτέλεσμα να μείνουν μεσοπρόθεσμα στην επιφάνεια οι βιώσιμοι και πραγματικά ισχυροί. 

-Περιορίζονται (όχι πολύ) οι θέσεις σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών που έχουν υπεραποδώσει

-Αυξάνονται τα bullish «πονταρίσματα». Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται – έως ελαχιστοποιείται – ο κίνδυνος μεγάλων και παρατεταμένων αναταράξεων στις αγορές το 2021 τουλάχιστον αυτών που μπορεί να προκαλέσει ο covid-19. 

-Οι πιο κερδισμένες μετοχές θα είναι αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο της πανδημίας. Όμως προσοχή! Σε τομείς όπως τα ταξίδια και η ψυχαγωγία εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ενώ σε άλλους κλάδους που ανήκουν στους ωφελημένους του 2020 (π.χ. τεχνολογία) οι διαφορές είναι μικρότερες (είδαμε μαζικές εισροές στον κλάδο).  

- Στην αγορά ομολόγων, προτιμούν εταιρικά ομόλογα οργανισμών με ισχυρούς ισολογισμούς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως.

-Δεν είναι η κατάλληλη ώρα ακόμη για μεγάλες τοποθετήσεις στον χρυσό, ο οποίος  αποτελεί ένα μικρό ποσοστό των χαρτοφυλακίων τους

-Δεν θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κανονικότητα. Πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι επιφυλακτικοί έως ότου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, ενώ κάποιες από τις αλλαγές που έφερε η πανδημία θα είναι μόνιμες. 

Οι εκτιμήσεις για τα εμβόλια:

-Μία ακόμη σημαντική επισήμανση των διαχειριστών κεφαλαίων είναι ότι τα εμβόλια δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του υφιστάμενου κύματος εξάπλωσης του covid-19 σε Ευρώπη και ΗΠΑ. 

-Δεν αποκλείεται να δούμε και άλλα κύματα έξαρσης του ιού, τα οποία ωστόσο θα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα

-Τα εμβόλια θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο από το β’ τρίμηνο του 2021. Οι στοχευμένοι εμβολιασμοί ομάδων υψηλού κινδύνου στο 10%-20% του πληθυσμού θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλευόμενων σε ποσοστό έως και 80%. Μόνο τότε θα θεωρούνται θωρακισμένα τα συστήματα υγείας και μόνο τότε θα μπορούν να αποσυρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

-Το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου είναι το νωρίτερο που αναμένουν ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε μείωση των κρουσμάτων, των ανθρώπων που νοσηλεύονται και των θανάτων. 

-Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ότι θα επιτευχθεί γρήγορα ανοσία της αγέλης. Για να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί των πλούσιων χωρών σε ποσοστό άνω του 60% θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον έως τα τέλη 2021 - αρχές 2022.