Ξανά στις 880 μονάδες το ΧΑ με τράπεζες και blue chips

Ξανά στις 880 μονάδες το ΧΑ με τράπεζες και blue chips

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ισχυρή ώθηση αντίδρασης δίνει σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο η χθεσινή κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, με την αγορά να «ξυπνά» και με οδηγό τις τράπεζες αλλά και τον FTSE 25 να ξεπερνά τη ζώνη των 880 μονάδων, έχοντας παράλληλα αυξημένο τζίρο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 881 μονάδες με άνοδο 2,3%, με κύριο ποιοτικό στοιχείο της συνεδρίασης τη μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που έχει ξεπεράσει τα 67 εκατ. ευρώ, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις τράπεζες.

Στον κλάδο των τραπεζών, η Eurobank ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 4,3%, άνω του 4,5% κερδίζει η Alpha Bank, ενώ πάνω από 4% και 3% ενισχύονται αντίστοιχα Πειραιώς και Εθνική.

Εξαιρετική είναι η εικόνα και στον ευρύτερο Large Cap, με τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ να κερδίζουν σχεδόν 5%, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν μετοχές όπως Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Viohalco, Jumbo, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Τιτάν και Fourlis.

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο Ηρακλής ήταν αυτό που έδωσε την επιπλέον ώθηση προ διμήνου στο ΧΑ, κατόπιν υπήρξε κάποια εύλογη κόπωση λόγω των καθυστερήσεων, ενώ τώρα φαίνεται πως η αγορά «διαβάζει» λίαν θετικά τις εξελίξεις, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό.

Μέσω του εν λόγω σχεδίου, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους μία πολύ καλή ευκαιρία να μειώσουν το ποσοστό των NPEs πολύ ταχύτερα απ' ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) στα τριετή τους πλάνα.

Ο Ηρακλής είναι η αρχή της επίλυσης ενός προβλήματος που οι ξένοι πίστευαν ότι δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν λειτουργήσει σωστά έχει τη δυνατότητα να δώσει πραγματικές λύσεις και να σπάσει… κάθε δεσμό που μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε τη διαχείριση μεγάλων δανείων.

Δεύτερον, η ταχύτατη προετοιμασία, έγκριση και εφαρμογή του Ηρακλή στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Στη διεθνή σκηνή βλέπουν πλέον μία χώρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που της άφησε ως δυσβάσταχτη κληρονομιά η κρίση.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στο 21ο συνέδριο Invest in Greece στη Νέα Υόρκη όπου απ' όλες τις πλευρές υπογραμμίστηκε η «επιστροφή» της χώρας μας στην… κανονικότητα με ό,τι συνεπάγεται αυτό επενδυτικά, δημιουργούν καλύτερη ψυχολογία σήμερα στην αγορά.

Το ΧΑ ξεκίνησε διορθωτικά τον Δεκέμβριο, έχοντας έως τώρα συμπληρώσει έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις εφτά που έχουν γίνει, με το ΓΔ να έχει υποχώρηση λίγο πάνω του 4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 9%.

Διόρθωση φυσικά απολύτως συμβατή με τους «νόμους» και τους κανόνες της αγοράς, ύστερα από το ιλιγγιώδες ράλι του πρώτου 11μήνου που έδωσε κέρδη έως 265% στις τράπεζες και έως 150% περίπου στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25! Θυμίζουμε ότι πλην των τραπεζών, σχεδόν τα μισά blue chips του Large Cap είχαν άνοδο άνω του 30% το προηγούμενο 11μηνο.