Willis Towers: Το αμερικανικό Υπ. Δικαιοσύνης θέλει να μπλοκάρει την εξαγορά 30 δισ. δολαρίων από την Aon

Willis Towers: Το αμερικανικό Υπ. Δικαιοσύνης θέλει να μπλοκάρει την εξαγορά 30 δισ. δολαρίων από την Aon

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κινήθηκε για να μπλοκάρει την προτεινόμενη από την Aon Plc εξαγορά της Willis Towers Watson Plc ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι η συμφωνία για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στον κόσμο βλάπτει τους κανονές του ανταγωνισμού.

Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του Υπουργείου άσκησε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη ζητώντας από έναν δικαστή να σταματήσει τη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργήσει «υπερβολική συγκέντρωση στην αγορά και θα πλήξει τις επιχειρήσεις, τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους τους».

Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη αγωγή του είδους από το Υπουργείο Δικαιοσύνης  υπό τη διοίκηση του Μπάιντεν, η οποία δεν έχει ακόμη ορίσει κάποιον για να αναλάβει την αντιμονοπωλιακή υπηρεσία του τμήματος. Την Τρίτη, πάντως η ο Μπάιντεν διόρισε τη Λίνα Καν, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής της Κολούμπια, ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, η οποία μοιράζεται καθήκοντα επιβολής του νόμου κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν τον στόχο της Aon να ολοκληρώσει τη συναλλαγή στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εκτός εάν προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε πριν ένα χρόνο, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία παγκοσμίως, εάν ολοκληρωθεί, μπροστά από τον τωρινό ηγέτη του κλάδου, Marsh & McLennan Companies Inc

Σημειώνεται ότι η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ, η οποία ανέστειλε την έρευνά της τον περασμένο μήνα αναμένοντας από την Aon να της παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για τη συμφωνία, ανησυχεί ότι η εξαγορά ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές και να παρεμποδίσει την καινοτομία.