7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Wells Fargo: «Βλέπει» εντός μηνών το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ να φτάνει το 2,2%

Wells Fargo: «Βλέπει» εντός μηνών το 10ετές ομόλογο ΗΠΑ να φτάνει το 2,2%
Shutterstock

Παρότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, οι αναλυτές της Wells Fargo αναμένουν ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου θα φτάσει το 2,20%.

«Η απόδοση των 10 ετών θα ανέβει αρκετά στο υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Μάικλ Σουμάχερ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας στο «Trading Nation» του CNBC την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αγορά ομολόγων και η οικονομία είναι η απάντηση της Fed στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Μέσα στο 2021, ο Σουμάχερ προέβλεψε ότι η απόδοση των 10 ετών θα έφτανε το 1,15% στο 1,35% το πρώτο εξάμηνο - με την επιφύλαξη να φτάσει στο 1,50%. Έκανε την πρόβλεψη όταν η απόδοση ήταν κάτω από 1% και μήνες πριν από την ευρεία διάθεση των εμβολίων Covid-19.

Η Fed αγοράζει ομόλογα αξίας 80 δισ. δολ. και άλλα χρεόγραφα αξίας 40 δισ. δολ. ανά μήνα, ενώ διατηρεί τα επιτόκια της στα ιστορικά τους χαμηλά κοντά στο μηδέν, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία. Η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι δεν θα ξεκινήσει την περιστολή των αγορών μέχρι να έχει σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» προς τον διπλό στόχο της πλήρους απασχόλησης και του πληθωρισμού 2% σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.